Aftredend voorzitter Peter Thissen blikt terug
Peter Thissen, de rasondernemer die Ondernemend Venlo hielp groeien tot een collectief van 1.400 deelnemende bedrijven op 20 bedrijventerreinen, neemt na ruim twaalf jaar afscheid als voorzitter. Tevreden blikt hij terug op de afgelopen jaren waarin hij zich met hart en ziel inzette voor de belangen van Venlose ondernemers. “Wij zijn een uniek collectief en daar mogen we met zijn allen heel trots op zijn”, aldus Thissen.
Hij mag zichzelf een Venlonaar noemen – hij woont hier immers al jarenlang – maar Peter Thissen is geboren en getogen in Geleen. Thissen nam het familiebedrijf, gespecialiseerd in duurzame installatietechniek, over van zijn vader. In 2010 heeft hij het bedrijf, dat is gevestigd op Trade Port West, verkocht aan Unica, een onderneming met vestigingen in heel het land. Thissen is een rasondernemer en dat was in 2011 reden voor Jacques Scheuten (lid van de Raad van Advies van Ondernemend Venlo) om hem te vragen als voorzitter voor de Stichting Ondernemend Venlo. In die tijd zat Thissen immers ook al in het bestuur van Tradeport: destijds één van de vier ondernemersverenigingen in Venlo naast Noorderpoort, Spikweien (Lomm) en Tegelen/Belfeld. “Mij werd gevraagd – op initiatief van destijds wethouder Stephan Satijn – om deze vier verenigingen samen te voegen tot één krachtige organisatie die de belangen behartigt van de bedrijven op bedrijventerreinen in de gemeente Venlo”, vertelt Thissen. “Deze vier verenigingen hadden exact dezelfde problematiek, maar klopten hiervoor afzonderlijk aan bij de gemeente. Ik vertelde aan de ondernemers dat we met de ‘Vastelaovend’ best chauvinistisch mogen zijn, maar we op zakelijk gebied één Groot Venlo moeten uitstralen. Het doel van een collectief was een professionelere aanpak met meer impact. Hoewel het totaal verschillende gedeeltes van Venlo betrof, begrepen de bestuursleden het nut van de fusie en verliep de reorganisatie vrij soepel.”
De aanpak bleek succesvol, want op 2 november 2017 werd de fusie juridisch geformaliseerd. De verenigingen werden ontbonden en gingen door als afdelingen van de nieuw opgerichte Vereniging Ondernemend Venlo. Inmiddels gaat dit om ruim 1.400 bedrijven met meer dan 40.000 medewerkers, verdeeld over de 20 bedrijventerreinen van Venlo. Thissen: “Ik ben trots op hetgeen we bereikt hebben samen met al deze ondernemers.”
In zijn meer dan 12-jarig voorzitterschap heeft Thissen vele successen behaald met Ondernemend Venlo. “De allergrootste prestatie is misschien wel onze BIZ (Bedrijven Investerings Zone) die onlangs met vijf jaar is verlengd, tot 2025”, vertelt hij. “Zelfs onze binnenstad heeft geen BIZ, net als vele bedrijventerreinen in andere grote steden. Dat wij met 1.400 bedrijven één collectief kunnen vormen, is uniek. Onze BIZ is de grootste van Nederland; onze ondernemers hebben begrip voor het collectief belang. Er is nog zeker sprake van chauvinisme, maar dan niet meer op zakelijk gebied. Dit is ondernemen pur sang.”
Succesvolle BIZ
De voormalig voorzitter blikt met een tevreden gevoel terug op meerdere mijlpalen die Ondernemend Venlo heeft bereikt. “Zo is Trade Port Noord een van de duurzaamste bedrijventerreinen van Nederland, hebben we het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) certificaat voor veilig ondernemen wederom behaald, zijn alle aangesloten bedrijventerreinen voorzien van een herkenbaar OV-entreebord en hebben we met Veilig Venlo alle bedrijventerreinen van camerabeveiliging en handhaving voorzien (met als gevolg een minimale criminaliteit).” Bijzonder noemt Thissen ook de Commissie Duurzame Bedrijventerreinen. “Ondernemend Venlo wist een tender te winnen, die een subsidie van 2,1 miljoen euro opleverde. Dit hebben we allemaal voor elkaar gekregen met de negentig vrijwilligers van Ondernemend Venlo: alle zijn ondernemers die dagelijks hun eigen bedrijf moeten runnen en toch tijd vrijmaken om zich in te zetten voor de belangen van Ondernemend Venlo.”
Thissen verzucht – op een positieve manier- dat er te veel bereikte doelen zijn om op te noemen. “Maar als ik er nog een paar mag uitlichten, dan is de samenwerking met de gemeente Venlo middels het EUP (Economisch Uitvoerings Programma) heel bijzonder.”
Een doorn in het oog waren bijvoorbeeld de vele foutgeparkeerde vrachtwagens in Venlo, met name omdat ze op zondag niet Duitsland in mogen rijden (Ruhetag). “Er stonden dan honderden foutgeparkeerde vrachtwagens op de Venlose industrieterreinen. Dankzij een cofinanciering van Ondernemend Venlo met de Gemeente Venlo zijn een aantal verbeteringen gerealiseerd. Denk hierbij aan het handhaven op de industrieterreinen en de aanleg van een vrachwagenparkeerplaats aan de James Cookweg. De foutief en onverlichte vrachtwagens worden nu weggesleept.
Dankzij onze BIZ hebben wij als Ondernemend Venlo voldoende financiëlemiddelen om aanzienlijke bedragen te investeren en dit soort problematieken samen met de Gemeente Venlo te realiseren.”
Samenwerkingen
Een belangrijke partner van Ondernemend Venlo is de Gemeente Venlo. Thissen heeft in zijn periode als voorzitter de band enorm zien groeien. “In mijn eerste jaren verliep het contact soms nog stroef, maar mede door ons sterke collectief heeft de gemeente zich gerealiseerd dat zij nog meer rekening met Ondernemend Venlo moet gaan houden. We zien elkaar als gelijkwaardige partners als het gaat om de belangenbehartiging van ondernemers op de industrieterreinen.” Volgens Thissen heeft wethouder Erwin Boom (economie) een belangrijke rol gespeeld in de versterkende samenwerking. “Boom heeft in zijn rol als wethouder economie een oprechte interesse in de belangen van de ondernemers van de bedrijventerreinen.”
Eens in de drie jaar moet een draagvlakmeting – d.m.v. een enquête- aantonen dat Ondernemend Venlo daadwerkelijk de vertegenwoordiger en belangenbehartiger is van alle 1.400 bedrijven. Hierbij is het belangrijk dat zoveel mogelijk ondernemers (minimaal 50 procent) een stem uitbrengen. De bestuursleden van OV gaan persoonlijk bij alle bedrijven langs om de enquête aan de orde te stellen. “Ook is wethouder Boom diverse malen mee op pad geweest om deze draagvlakmeting tot een succes te maken. Aan die persoonlijke aandacht hebben ondernemers behoefte; dat is nodig om de BIZ tot een succes te maken. Met deze betrokken actie heeft hij zowel de OV-bestuursleden als ondernemers versteld doen staan.”
Venloos ondernemerschap
Natuurlijk was het in al die jaren niet alleen maar rozengeur en maneschijn, maar met zekerheid is te stellen dat Thissen tijdens zijn jaren als voorzitter Ondernemend Venlo naar een hoger plan heeft getild. Het voorzitterschap is nu overgedragen aan ondernemer Lizbeth van den Boogaart, tevens voormalig Topvrouw Limburg (2019). “Het is tijd voor een frisse wind. Lizbeth is in mijn ogen een uitstekende keuze en ik ben er trots op dat ze mijn opvolgverzoek heeft ingewilligd.”
Thissen verlaat Ondernemend Venlo niet helemaal, hij wordt benoemd als lid van de Raad van Advies. Met een tevreden gevoel kijkt hij terug op zijn rol als voorzitter. “Ik heb mogen ervaren wat voor een sterke ondernemersvereniging Ondernemend Venlo is. Venlo heeft met een oppervlakte van 1.500 hectare het op drie-na-grootste industrieterrein van Nederland en hier zijn 34 wereldmarktleiders gevestigd. Al deze wereldmarktleiders zijn opgericht door Venlose ondernemers; ongelofelijk knap. Wat mij betreft mogen de stadsdelen minder chauvinistisch zijn en meer eenheid uitstralen. De Venlonaar mag nog trotser zijn op haar ondernemers; de sterke positie van het Venlose ondernemerschap is ongekend.”