Commissie Arbeidsmarkt & Kennisontwikkeling zet in op behoud van talent in de regio
Er zijn meer vacatures dan werklozen in Nederland en ook in de regio Venlo is er nog altijd krapte op de arbeidsmarkt. Daarom maakt de commissie Arbeidsmarkt & Kennisontwikkeling zich sterk om talenten te verbinden aan Venlose bedrijven. Marivonne van Kralingen is sinds mei 2021 voorzitter van deze commissie. “Ons doel is om ervoor te zorgen dat talent in de regio blijft.”
Samen met vijftien andere enthousiaste commissie-leden uit het bedrijfsleven, onderwijs en de overheid zet advocaat/ondernemer Marivonne van Kralingen zich in voor de commissie. “We bundelen onze krachten om connecties te maken tussen onderwijs, overheid en bedrijven in Venlo”, aldus de voorzitter. “Het doel is om Venloos talent in de regio te houden, waardoor wij een bijdrage leveren aan de uitdagingen die de krapte op de arbeidsmarkt met zich meebrengt. Er is veel gaande op het gebied van arbeidskrapte en er zijn veel projecten in de regio die zich met de arbeidsmarkt en motivatie van mensen bezighouden. Denk bijvoorbeeld ook aan het initiatief Land van de Makers, dat Noord-Limburgse bedrijven die werken binnen de maakindustrie op de kaart zet. Wij willen als Ondernemend Venlo de connectie vinden waarbij wij een toegevoegde waarde kunnen zijn en de touwtjes aan elkaar kunnen knopen. Daarom sluiten wij ons graag aan bij bestaande projecten.”
Doelen bereiken
Een actueel project waarbij de commissie zich heeft aangesloten is een pilot die draait op het Blariacumcollege. Van Kralingen: “Jongeren wordt gevraagd wat ze, los gezien van hun opleidingsniveau, voor beroep willen uitoefenen. Als iemand dokter wil worden terwijl hij niet het juiste opleidingsniveau heeft, laten we hem een dagje meelopen met een arts om te zien wat het beroep precies inhoudt. Als een leerling vervolgens echt gemotiveerd is, dan kan de school samen met de student het juiste pad uitzetten om de droom waar te maken. Het project wil de weg vrijmaken voor leerlingen en kijken naar hun mogelijkheden.” Volgens Van Kralingen kun je een heleboel bereiken in je leven, zolang je maar gemotiveerd bent.
‘We willen een bijdrage leveren aan de uitdagingen die de krapte op de arbeidsmarkt met zich meebrengt’
“Kan ik niet bestaat niet zeg ik altijd tegen mijn kinderen en daar is deze pilot een mooi voorbeeld van.” Volgens Van Kralingen kan de commissie veel betekenen voor deze pilot. “Juist nadat je iemand vraagt wat hij echt wil, moet de connectie worden gemaakt met bedrijven in de regio. Om dit laatste mogelijk te maken hebben wij ons opengesteld en zoeken we de aansluiting bij de leden van Ondernemend Venlo.”
Verdieping
De commissie Arbeidsmarkt & Kennisontwikkeling brengt Venlose bedrijven en het onderwijs met elkaar in contact. “Als studenten of scholen een dagje willen meekijken in een bepaald bedrijf, dan is het belangrijk dat we deze connectie lokaal maken. Er gebeurt zoveel moois in Venlo, daarom zijn wij ervan overtuigd dat leerlingen of andere talenten graag in Venlo willen werken als ze dit zien.”
‘Met Ondernemend Venlo willen we een bijdrage leveren aan bestaande of nieuwe projecten en laten zien wat Venlose bedrijven te bieden hebben’
Van Kralingen vindt het van belang dat inzichtelijk wordt gemaakt welke verschillende functies bedrijven in Venlo te bieden hebben. “Er moet breed worden gekeken naar de verschillende branches. Als je het hebt over installatietechniek, dan denkt men vaak alleen aan loodgieters die onder in een kastje liggen. Maar het is zoveel meer dan dat; er zijn heel veel moderne hightechmogelijkheden in dit beroep. Daarom sluit zo’n project waarbij je als tiener het beroep een dagje mag beleven hier ontzettend goed bij aan.”
Brede blik op arbeidsmarkt
“Veel mensen denken dat de krapte op de arbeidsmarkt in de coronaperiode is ontstaan, maar vóór de pandemie was er ook al krapte”, zegt Van Kralingen. “Sommige branches hebben deze uitdaging al vele jaren, denk bijvoorbeeld aan technisch geschoolde mensen.” Om de arbeidskrapte aan te pakken moet de focus volgens haar niet alleen liggen op scholieren, maar ook op arbeidspotentieel dat nog niet benut wordt en de wijze waarop we willen omgaan met internationale werknemers. “Dit betekent dat je moet kijken welk arbeidspotentieel nog beschikbaar is in het sociale domein, wat je kunt betekenen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en je internationale werknemers een goede plek in de regio kunt bieden.” Van Kralingen is zich ervan bewust dat de commissie niet in staat is om alle problemen op te lossen die met de arbeidsmarkt te maken hebben. “Maar we kunnen wel op zoek gaan in onze bedrijven naar mooie praktijkvoorbeelden, daarvan leren en die ervaringen vooral delen onder de Venlose ondernemers.”
Successen boeken
Volgens Van Kralingen moet het arbeidspotentieel dus breed worden gezien: van student tot internationale werknemer en van oudere werknemer met een WW-uitkering tot werknemer met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Het is belangrijk om actief naar de wensen en potentie van iedereen te vragen en te kijken. Het is vervolgens aan de politiek, scholen en werkgevers om te onderzoeken hoe we ervoor zorgen dat diegene zijn doel bereikt.”
De hoofdvraag van de commissie Arbeidsmarkt & Kennisontwikkeling is volgens Van Kralingen duidelijk: ‘Kunnen we als Ondernemend Venlo een bijdrage leveren aan bestaande of nieuwe projecten, waarbij we kunnen laten zien wat Venlose bedrijven allemaal te bieden hebben?” Ze hoopt met de commissie een steentje bij te dragen aan het verminderen van de krapte op de arbeidsmarkt in de regio Venlo. “Ik hoop aan het einde van 2022 te kunnen proosten op de successen die we hebben geboekt.”