Hackathon: hoe komen we slim uit de lockdown?

Hackathon: hoe komen we slim uit de lockdown?

VENLO – Het coronavirus lijkt iets van zijn wurgende greep op de maatschappij  te verliezen. De grote vraag is nu hoe het leven er na de crisis uitziet. Wat is het nieuwe normaal? Hoe brengen we de economie op een verantwoorde manier weer op gang?

Niemand heeft recepten en kant-en-klare remedies paraat. Het is wel zo dat steeds meer mensen in actie willen komen, willen praten hierover en zoeken naar oplossingen. Het idee is om deze mensen bij elkaar te brengen, hun denkkracht en breincapaciteit te combineren.

Online hackaton
Brightlands Smart Services Campus organiseert daarom van 11 tot en met 15 mei een online hackathon om antwoord te geven op deze vragen. Iedereen is welkom die denkt een steentje te kunnen bijdragen.

‘Nee, integendeel’, zegt Christopher Sparks, bij Brightlands Smart Services Campus vooral actief in de ondersteuning van startups. ‘De antwoorden liggen niet voor het oprapen. Er is meer een gevoel van chaos, lamgeslagenheid, angst ook. Hoe komen we uit deze crisis? Niemand heeft recepten en kant-en-klare remedies paraat. Het is wel zo dat steeds meer mensen in actie willen komen, willen praten over en zoeken naar oplossingen. Het idee is om deze mensen bij elkaar te brengen, hun denkkracht en breincapaciteit te combineren. Daarom organiseren we een hackathon, waar we op zoek gaan naar het nieuwe normaal en alles wat daarbij hoort.’

Beproefd instrument
Een hackathon is al jaren een beproefd instrument voor het delen van ideeën en kennis, het bedenken en uitvoeren van oplossingen. Breng creatieve en goedopgeleide mensen bij elkaar, laat hen presenteren, discussiëren, debatteren en aan het einde van de sessie liggen er concrete opties op tafel. De beste ideeën en plannen worden uitgevoerd. Mooi voorbeeld zijn de Euregio-hackathons van Brightlands Smart Services Campus onder de noemer Hack4smartservices; ict’ers, software- en data-analisten, strategen, denkers en andere specialisten sluiten zich 24 of 48 uur op om zich te buigen over één thema. Met tussen de bedrijven door ruimte om te gamen, te sporten en een tukje te doen in de meegebrachte tentjes of op matjes.

De volgende editie stond gepland voor deze maand. ‘Helaas, corona gooit roet in het eten’, vervolgt Christopher Sparks, opgegroeid in het Amerikaanse Delaware, afgestudeerd psycholoog en met een master International Business van Maastricht University op zak. ‘Maar we wilden niet annuleren. Zeker nú niet. De samenleving vraagt oplossingen voor de gevolgen van de crisis. Wij willen daaraan bijdragen. Daarom kiezen we ervoor de hackathon online te houden. Zeker zullen we het fysieke contact missen, de gesprekken in de wandelgangen en de afsluitende borrel.

Translate »