Historie OV

Historie Ondernemend Venlo

Door de situering tussen het Duitse industriële Rijn-Ruhrgebied en het Eindhovense technologische centrum is Venlo uitgegroeid tot een ondernemende regio. De industrieterreinen bieden plaats aan ruim 1200 bedrijven en ongeveer 40.000 medewerkers.

De gemeente Venlo is in 2001 en 2010 door herindelingen gegroeid in oppervlakte, inwoners en bedrijven. Met de toevoeging van de gemeenten Tegelen en Belfeld kreeg Venlo er in 2001 ook een aantal industrieterreinen bij. Doordat alle bedrijventerreinen ook ongeveer dezelfde belangen nastreefden was samenwerking een goede optie. De drie ondernemersverenigingen die actief waren in de gemeente Venlo kwamen dan ook al vrij snel met elkaar in gesprek.

Stichting ‘Ondernemend Venlo’

Na een aantal jaren te hebben samengewerkt werd door de besturen van Tradeport, Noorderpoort en Tegelen/Belfeld in 2009 de stichting ‘Ondernemend Venlo’ opgericht. De doelstelling was en is nog steeds om de regionale economie te stimuleren en verder te versterken. Toenmalig minister Camiel Eurlings kwam op 21 september 2009 naar Venlo om het officiële startschot te geven.

Door de krachtenbundeling kan ‘Ondernemend Venlo’ professioneler werken. Het bestuur wordt ondersteund door een parkmanager en een secretaresse. Zij zetten zich dagelijks in voor de bedrijven die gevestigd zijn op de industrieterreinen. Hierbij wordt intensief samengewerkt met partners op het gebied van onderwijs, overheid en bedrijfsleven.

Herindeling 2010

Door de herindeling van 2010 werd ook de gemeente Arcen en Velden ingelijfd bij Venlo. Het industrieterrein Spikweien maakt na een aantal jaren samenwerken per 1 januari 2014 deel uit van ‘Ondernemend Venlo’.

Op 2 november 2017 werd er getekend voor de fusie van de 4 ondernemersverenigingen. De verenigingen werden ontbonden en gingen door als afdelingen van de nieuw opgerichte Vereniging Ondernemend Venlo.

De nieuwe vereniging kan nu nog beter als één krachtige organisatie de regionale belangen behartigen van de bedrijven in de gemeente Venlo. De focus is gericht op het versterken van de regio door te ondernemen, want daar ligt de basis van een bloeiende regio. Een regio waar het plezierig wonen, werken, leren en leven is.

Translate »