165 extra parkeerplekken voor vrachtwagenchauffeurs

165 extra parkeerplekken voor vrachtwagenchauffeurs

Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) bij de hybride Scania-vrachtauto tijdens de openingshandeling. Wethouder Erwin Boom, Lizbeth van den Boogaart (voorzitter Ondernemend Venlo), Lidy Rutten (parkmanager) en Ruud van Heugten (directeur Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo).FOTOGRAFIE: WIM SMEETS

Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) heeft op maandag 8 mei jl. de openingshandeling verricht van 165 nieuwe parkeerplekken bij Truckstop Venlo. Het is een beveiligde truckparking voor in totaal 390 vrachtauto’s aan de James Cookweg. Hiermee moet de overlast van foutgeparkeerde vrachtwagens in Venlo verminderen en krijgen chauffeurs een veilige plek om uit te rusten. De uitbreiding is mede gerealiseerd op initiatief van Ondernemend Venlo.

Met de uitbreiding van Truckstop Venlo moet het probleem van foutgeparkeerde vrachtwagens, waar Venlo al jarenlang mee kampt, grotendeels zijn opgelost, volgens Lizbeth van den Boogaart, voorzitter van Ondernemend Venlo.

‘Venlo is een logistieke hotspot, daarom is deze truckstop meer dan nodig’

Ondernemend Venlo pleit al jaren voor een uitbreiding van parkeermogelijkheden voor vrachtwagens in Venlo. Doordat vrachtauto’s verplichte rust moeten nemen en op zondag niet Duitsland in mogen rijden, komen ze in Venlo stil te staan. Dit resulteert in foutgeparkeerde vrachtwagens in woonwijken, langs de snelweg, in bermen en op bedrijventerreinen. Het ‘wildparkeren’ heeft in het verleden vaker voor onveilige situaties gezorgd. Daarnaast is er sprake van overlast van zwerfaval en chauffeurs die hun behoeften doen in de buitenlucht. Ook ondernemers ervaarden overlast door foutgeparkeerde vrachtwagens: de aanvoerwegen naar en de toegang tot hun eigen bedrijf waren moeilijk bereikbaar. Zowel bij Ondernemend Venlo als gemeente werden de problemen onderkend en was het duidelijk dat actie dringend nodig was. Wethouder Erwin Boom: “Dus zijn we een unieke samenwerking aangegaan en in 2019 gestart met de plannen voor een uitbreiding van de al bestaande Truckstop Venlo.” Ook de eigenaar van Truckstop Venlo, Ton de Lang uit Heerlen, noemt de samenwerking bijzonder. “Het is uniek dat een ondernemersvereniging het initiatief hiertoe neemt.” De investeringen voor de basisinrichting van de truckparking zijn door bijdragen van de gemeente Venlo, Greenport Venlo, de provincie, Ondernemend Venlo en een Europese subsidie gedekt. Lizbeth van den Boogaart: “‘Venlo is een logistieke hotspot en daarom is deze truckstop meer dan nodig.”

Wethouder Erwin Boom, Lizbeth van den Boogaart (voorzitter Ondernemend Venlo),
Lidy Rutten (parkmanager) en Ruud van Heugten (directeur Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo). FOTOGRAFIE: WIM SMEETS

Handhaving
De gemeente Venlo en Ondernemend Venlo werken samen aan de aanpak van vrachtwagenoverlast, met name op het gebied van handhaving: het aanspreken van geparkeerde chauffeurs langs de kant van de weg. Wethouder Boom: “De handhaving is bedoeld om chauffeurs van foutgeparkeerde vrachtauto’s te wijzen op het alternatief: Truckstop Venlo. Zo kunnen ze op een veilige plek overnachten, met alle mogelijke faciliteiten.” Truckstop Venlo kent namelijk vele voorzieningen voor chauffeurs. Zo zijn er wasmachines, drogers en is er gratis WiFi. Het uitgebreide gecertificeerde terrein bevat camerabeveiliging, 2,5 meter hoge hekken, sensoren en kentekenregistratie. Hierdoor kunnen chauffeurs op een veilige en schone plaats rust nemen zonder te hoeven vrezen voor ladingdiefstal. Chauffeurs kunnen voor een beperkt all-in tarief overnachten, zich verzorgen en een maaltijd eten (uurtarief, met een maximum dagtarief van € 13,80) en de eventuele restaurantkosten worden in mindering gebracht op dit bedrag. Wethouder Boom: “De faciliteiten van de truckstop zijn betaalbaar en dragen daarmee bij aan wat wij als gemeente Venlo willen zijn: een gastvrije gemeente voor de logistieke sector.”

www.ondernemendvenlo.nlwww.truckparkingvenlo.nl

Translate »