Balance Business Club: ‘Wie zich open stelt, zal zich hier snel thuis voelen’

Balance Business Club: ‘Wie zich open stelt, zal zich hier snel thuis voelen’

De Balance Business Club (BBC) richt zich sterk op de fysieke en mentale gezondheid van ondernemers en managers. Oprichter Gijs Hermans verklaart het belang van deze aanpak: “Positieve gezondheid is niet alleen essentieel voor de ondernemer, maar voor de hele organisatie.”

Ondanks al zijn zakelijke successen, werd de 43-jarige Gijs zich bewust van zijn grenzen en stelde de persoonlijke balans meer centraal in zijn leven. Het leidde tot het oprichten van de Balance Business Club (BBC), een netwerkclub waar niet alleen de keiharde cijfers, maar vooral de gevoelsmens en zijn drijfveren centraal staan.

Doorzettingsvermogen
Hij studeerde Bedrijfseconomie aan de Universiteit Maastricht, raakte gefascineerd door beleggingen en koos na een aantal jaren actief te zijn geweest bij Van Lanschot Bankiers voor het oprichten van zijn eigen bedrijf Auréus, specialist op het gebied van vermogensbeheer, juist in de periode dat de bankencrisis op zijn hoogtepunt was. “Waar ik toen de moed vandaan haalde?”, zo kijkt hij nu met een lach terug. “Eigenlijk dankzij mijn betrokkenheid en werk bij het Free Funk Festival (de voorloper van Stereo Sunday) dat ik in 2004 met vrienden had opgezet. De eerste concrete plannen ontstonden tijdens Pasen van dat jaar en in juli vond de eerste editie plaats. We hebben er gewoon op positieve wijze de schouders onder gezet. Ook toen waren er twijfels, maar we flikten het. Als ik die positieve ervaring niet had gehad, was Auréus waarschijnlijk nooit van de grond gekomen. Ik was nog geen 30 en had geleerd om door te zetten.”

Naar zichzelf kijken
Naast directeur/eigenaar was Gijs accountmanager en had hij verantwoording over zijn personeel. “Ja, dat was pittig en na een aantal jaren werd mij duidelijk dat dit niet was zoals ik het structureel wilde. Zeker niet toen in 2014 en 2016 mijn kinderen werden geboren. Je kunt als vader en partner niet iedere avond thuis de laptop openklappen en aan het werk gaan.” Het was tevens de fase waarin klachten zich manifesteerden, zoals meer onrust in zijn lichaam en hoofd, maar ook spierpijn en ander fysiek ongemak. “Ik ging steeds meer naar mijzelf kijken en wist: hier moet ik iets mee doen.”

‘Ik ging steeds meer naar mijzelf kijken en wist: hier moet ik iets mee doen.’

Oprichten BBC
Gijs wilde rust, balans en perspectief vinden, maar ook zichzelf beter leren kennen. “Er is een verschil tussen weten en voelen. Ik wilde vooral gaan voelen en besloot een opleiding tot vitaliteitscoach te volgen.” Tijdens een terugreis uit de Vogezen vertelde hij over zijn dromen aan een medecursist. “Deze persoon stimuleerde mij om gewoon te beginnen. Als ik nu terugkijk is inderdaad tijdens die autorit het zaadje voor BBC gepland.” Medebepalend voor de juiste koers was een boek over Ikigai dat Gijs op het nachtkastje van zijn vriendin zag liggen. “Het principe was mij snel duidelijk. Zorg dat wat je doet met plezier doet, dat je er de kwaliteiten voor hebt, dat het een belangrijke maatschappelijke bijdrage heeft en waar je tevens een inkomen mee weet te genereren. Met puur idealisme red je het niet, de ratio speelt eveneens een rol.” Gijs liet zijn hart spreken en begon met de Balance Business Club. “Vitaliteit staat hier centraal. En voor ieder lid gaat het om maatwerk. De een genereert te weinig omzet, bij een ander draait het fysieke problematiek. Ieder heeft zijn eigen uitdagingen en elk lid mag daarmee aan de slag. Een belangrijk onderdeel is het elkaar helpen. Daar hoort ook het geven van goed onderbouwde kritiek bij, als andere leden denken dat iemand onrealistische doelen nastreeft. Daar kan die persoon van leren. Het draait niet alleen om gezondheid, de zakelijke aspecten spelen eveneens een rol in dit traject.”

‘Het draait niet alleen om gezondheid, de zakelijke aspecten spelen eveneens een rol in dit traject’

Gijs weet uit eigen ervaring dat er een stukje kwetsbaarheid nodig is om dit traject bij BBC succesvol te bewandelen. “Wie zich open stelt, zal zich hier snel thuis voelen. Deze club kan de stok achter de deur zijn om de gewenste verandering te bewerkstelligen. Dat doe ik overigens niet alleen, daarvoor zijn diverse gespecialiseerde werknemers binnen BBC actief. Zoals trainer Cherien Parinussa, die zich richt op zowel mentale als fysieke training en Suzanne Kouwenhoven voor persoonlijke ontwikkeling. Zij voelen precies aan wat een groep of individu nodig heeft. Het zijn wekelijkse sessies waarbij één keer per maand een speciaal thema centraal staat, zoals focus, zakelijke groei of leiderschap. Het samen ervaren en af en toe buiten de comfortzone opereren, maakt regelmatig emoties los. Het is een gezamenlijke reis die nieuwe patronen en gewoontes creëert en als je er voor open staat heel veel kan brengen, zowel persoonlijk als zakelijk.”

Maarten Mandemaker
Directeur/Eigenaar Park1

“Dankzij de Balance Business Club kan ik zakelijk netwerken combineren met  werken aan mijn persoonlijke doelen. Het gezamenlijke sporten op vrijdagochtend is een fijn, wekelijks terugkerend moment dat zorgt voor extra binding met de andere leden. We worden als team uitgedaagd om onze grenzen te verkennen, maar altijd op een haalbare manier voor iedereen. Tijdens de maandelijkse bijeenkomsten verdiepen we ons in zowel zakelijke onderwerpen als in de balans tussen werk en privé. Soms stappen we een beetje buiten onze comfortzone, wat leidt tot nieuwe ontdekkingen. Het afgelopen jaar heeft dit mij zowel zakelijk als persoonlijk veel gebracht.”

Mohamed Akabbouz
Directeur/Eigenaar Orange Blend

Akabbouz werd lid vanwege zijn nieuwsgierigheid naar mentale fitheid. “Ik was op zoek naar handvaten om een aantal zaken beter in balans met elkaar te krijgen. En de diverse onderwerpen die hier aan bod komen, konden mij nieuwe inzichten en handvaten bieden. Denk aan het sparren met gelijk-gestemden die je regelmatig spreekt, waar je een band mee opbouwt en goed leert kennen.

De verwachtingen zijn overtroffen. De klik met de gehele groep, de openheid en kwetsbare opstelling, hebben ertoe geleid dat het als een vriendengroep voelt. Daarbij zijn de onderwerpen en activiteiten zeer divers en gaaf. Wij kijken echt uit naar de kennissessies. Niet onbelangrijk, ik heb handvaten gekregen om meer balans te krijgen en heb veel geleerd over hoe ik mijzelf mentaal fitter kan maken.”

06-1884 74 87
gijs@balancebusinessclub.nl

www.balancebusinessclub.nl

TEKST: ROB BUCHHOLZ • FOTOGRAFIE: WILL FAIZE

Translate »