Een continu klimaat scheppen voor wereldkampioenen

Een continu klimaat scheppen voor wereldkampioenen

Al eeuwenlang is Venlo een stad van wereldkampioenen. Zoals Lieske van der Grinten een kampioen uit het verleden is, zijn er tegenwoordig meer dan twintig wereldmarktleiders te vinden op de industrieterreinen. Ondernemend Venlo zet zich in om een klimaat te scheppen waar bedrijven zich maximaal kunnen blijven ontwikkelen. Precies zoals ondernemers dat altijd doen: met de mouwen opgestroopt en door middel van concrete acties.

Tekst: Wesley Hegge

Bescheidenheid is over het algemeen een goede eigenschap. Het siert de mens. Maar als de ondernemers van Venlo wat minder bescheiden zouden zijn, waren ze wereldberoemd geweest. Dat is de overtuiging van Peter Thissen, voorzitter van OV. “We zouden onze successen meer moeten delen. Als we dat doen, komen de afgestudeerde jongeren, die nu nog naar het westen trekken, vanzelf hiernaartoe om bij een van onze geweldige bedrijven te werken. Afgestudeerden weten het echter niet, omdat het niet verteld wordt.”

Trots
De verhalen moeten dus verteld worden. Aan Thissen zal het niet liggen. Overal waar hij komt, deelt hij met trots verhalen van wat hij noemt ‘wereldkampioenen’. “Over bijvoorbeeld Lieske van der Grinten. Bij Canon Production Printing hangen zes portretten van deftige heren. Daar hangt een portret van een vrouw in klederdracht tussen. Meer dan terecht, want Lieske is van grote betekenis geweest voor het bedrijf Océ, dat tegenwoordig dus Canon Production Printing heet.”

Of wat te denken van de eerste gloeilamp in Nederland. “Iedereen denkt dat de eerste Nederlandse gloeilamp door Philips in Eindhoven werd geproduceerd. In Venlo werd twee jaar daarvoor al een gloeilamp gemaakt. De eerste gloeilampenfabriek stond hier. Het had niet veel gescheeld of de Venlose onderneming had Philips bijna overgenomen.”

Al eeuwen is Venlo een belangrijke handelsstad. “We zijn een Hanzestad. Dankzij de ligging aan de Maas zijn we altijd goed bereikbaar geweest. Van onze gunstige ligging plukken we tot op vandaag de dag de vruchten. De gemeente is gesitueerd in de ‘Blauwe Banaan’, een aaneenschakeling van grootstedelijke gebieden die het centrum van de Europese welvaart vormen. Het strekt zich uit van de West-Midlands in het Verenigde Koninkrijk tot het Italiaanse Milaan en Turijn. De ligging van Venlo biedt gemakkelijk toegang tot de grote Europese markten. We vormen een hub tussen de havens van Rotterdam en Antwerpen naar Centraal-Europa.”

Wereldmarktleiders
Venlo telt een opmerkelijk hoog aantal wereldmarktleiders. “Neem MIFA, gespecialiseerd in het maken van aluminium extrusie profielen. Zij hebben het lichtste rolstoelwiel ter wereld ontwikkeld. Of Kusters Engineering, wereldmarktleider in het vernietigen van bankbiljetten. En wat te denken van Pentair Haffmans, over de hele wereld gebruiken bierbrouwers hun CO2-gehaltemeter. Zo kan ik nog even doorgaan. Allemaal hier in ons Venlo gevestigd.”

OV zet zich in voor deze toppers. “We willen een continu klimaat scheppen waar wereldkampioenen zich kunnen ontwikkelen. Om dat voor elkaar te krijgen, is een Bedrijven Investerings Zone (BIZ) essentieel. Zonder BIZ kunnen we niet bestaan, zonder BIZ hebben we geen mond. Het is daarom belangrijk dat we ons werk kunnen voortzetten. Onze organisatie bestaat uit drie assen: Stichting Parkmanagement, projecten en belangenbehartiging. Parkmanagement is het dagelijkse beheer van de bedrijventerreinen, waarbij parkmanager Lidy Rutten dag in dag uit de uitvoering op zich neemt. De projecten zijn er in veel soorten en maten. Van het plaatsen van AED’s tot het miljoenenproject Duurzame Bedrijventerreinen. Belangenbehartiging vertaalt zich in lobbywerk.”

OV beschikt verder over commissies die zich uitstrekken over verschillende sectoren. De bestaande zes commissies worden met twee nieuwe commissies uitgebreid: de Commissie Kunst, Cultuur & Sport en de commissie Food & Health. De commissievoorzitters komen twee keer per jaar bij elkaar om mogelijke crossovers te bespreken.

Continu klimaat
Met ruim 1250 bedrijven en 40.000 werknemers vertegenwoordigt OV een enorm grote club bedrijven. Doordat die club zo groot is, beschikt de vereniging over veel liquide middelen en is ze een bloedserieuze partner voor de gemeente Venlo. De uitstekende relatie tussen de gemeente en OV heeft enkele maanden geleden geleid tot het ondertekenen van een convenant waarbij ze gezamenlijk 1,5 miljoen euro gaan investeren. “Op voorwaarde van cofinanciering willigt de gemeente ons verlanglijstje in. De bedrijventerreinen worden in een nieuw jasje gestoken, van meer groenonderhoud en bestrijding van parkeeroverlast door vrachtwagens tot herstructurering en verduurzaming van de terreinen.”

Translate »