Jella Theeuwen (28) heeft afgelopen december de tweede editie van de Talent Award gewonnen, onderdeel van de Lodewijk van der Grinten Prijs en een erkenning voor jonge professionals (t/m 35 jaar) die maatschappelijk betrokken zijn in de regio. Theeuwen is oprichter en mede-eigenaar van InnerBuddies: de eerste spin-off van de Universiteit Maastricht op de Brightlands Campus Greenport Venlo. Wethouder Erwin Boom: “Jella Theeuwen is, als jong talent en innovatief onderneemster, een uithangbord voor Venlo en onze regio.”

De Venlose Jella Theeuwen richtte in 2021 Inner-Buddies op. Binnen haar bedrijf analyseert ze met een klein team van data-analisten, onderzoekers, voedingsdeskundingen en ICT’ers het welzijn van mensen aan de hand van de 35 meest voorkomende en uit de literatuur meest bekende bacteriën in de ontlasting. Deze resultaten zet ze om in een voedingsadvies op maat. Theeuwen: “Er zijn bacteriën die meer of minder voorkomen bij bepaalde ziekte-beelden, denk aan obesitas, darmkanker of alzheimer. Echter is het onderzoek nog niet zo ver om hier gepersonaliseerd voedingsadvies op te geven.”

InnerBuddies richt zich op het microbioom, ofwel de bacteriebevolking in je darmen. “Door goede voeding kun je de bacteriën in je microbioom beïnvloeden”, zegt Theeuwen. “Dat is waar we naar streven. Voor veel mensen is dit echter een vrij onbekend gebied.” Om ze kennis te laten maken met hun bacteriën en daarop te acteren met voeding als preventief middel, heeft InnerBuddies een fysieke kit ontwikkeld. Hiermee kan men thuis ontlasting afnemen en naar het lab opsturen. Daarmee is de kit ook een middel om over het onderwerp te spreken.” De jonge professional wil benadrukken dat haar team geen medisch advies geeft. “We bieden een bacterie-analyse en voedingsadviezen aan, die bij kunnen dragen aan preventieve leefstijl. In de literatuur vinden we dat er bacteriën zijn die sterk correleren met darmkanker. Als je deze bacteriën hebt, betekent het niet dat je darmkanker hebt, maar dat het wel belangrijk is om op te letten en je voeding daarop aan te passen. De disclaimer is altijd dat in zulke gevallen wordt aangeraden om contact op te nemen met een zorgverlener of arts.”

Uithangbord voor de regio

Nadat Jella afstudeerde als diëtiste, volgde ze de master Health Food Innovation Management die de Universiteit Maastricht in Venlo geeft. Hier werd het belang van de darmen verder uitgediept en kwam ze voor het eerst in contact met professor Koen Venema, die binnen de UM op de Brightlands Campus onderzoek verricht naar darmmicrobiologie. Een paar jaar later richtten ze zich samen op de doorontwikkeling van het concept, waarbij deze informatie kan worden omgezet naar inzichten in de bacteriën en een voedingsadvies op maat.

Wethouder Erwin Boom kent Jella Theeuwen nog vanuit de tijd dat ze begon als business developer bij de Brightlands Campus. Als jurylid van de Talent Award leerde hij Theeuwen en InnerBuddies nóg beter kennen, net als de andere genomineerden Niki Benders (Beej Benders) en Ray Schreurs (Reform Training). “Tijdens het jureren van de drie krachtige pitches werd nogmaals duidelijk wat voor enorm talent onze regio te bieden heeft”, vertelt Boom. “Theeuwen heeft het talent om de verschillende werelden van ICT, data-analyse en wetenschappelijk onderzoek, benaderd vanuit het thema gezondheid, samen te brengen. Dit weet ze in een voor ieder begrijpelijke boodschap te vertalen en ze weet daarmee haar onderneming succesvol aan te sturen. InnerBuddies is, zoals eerder gezegd, de eerste spin-off die vanuit de Universiteit Maastricht op de Brightlands Campus in Venlo is ontstaan. Dit sluit naadloos aan bij de ambitie van de gemeente en de regio om de ‘Gezondste Regio’ te willen worden. De doorontwikkeling van de Brightlands Campus zien wij hierin als een van de belangrijkste schakels. Vanuit dit perspectief is Jella, als jong talent en met haar spin-off InnerBuddies, dan ook een uithangbord voor de regio.”

‘We bieden een bacterie-analyse en voedingsadviezen aan, die bij kunnen dragen aan preventieve leefstijl’

Wethouder Boom voorziet dat InnerBuddies een grote positieve impact kan hebben op het bedrijfsleven in de regio. “Ondernemers kunnen, bijvoorbeeld in het kader van hun vitaliteitsprogramma, de kit van InnerBuddies inzetten om de fysieke en mogelijk zelfs de mentale gezondheid van hun medewerkers te meten. Hierdoor krijgt men inzichten en aan de hand van een op maat gemaakt advies kan het de gezondheid van alle medewerkers verbeteren en uiteindelijk de productiviteit verhogen.”

Samenwerkingen

“Over de hele wereld zijn er ongeveer vijftien soortgelijke bedrijven als InnerBuddies, waarvan één andere in Nederland”, zegt Theeuwen. “Het is onze ambitie om het onderwerp ‘ontlasting, darm-micro-bioom en preventief onderzoek’ op de kaart te zetten in Nederland en hierbij preventief een bijdrage te leveren aan de gezondheid van mensen. Het ultieme doel is bereikt als heel Nederland ons benadert als dé kennispartij op het gebied van darmmicrobioom en voeding.”

Het vergroten van de naamsbekendheid is voor de start-up belangrijk. “Steeds meer mensen benaderen mij en ik word uitgenodigd als spreker bij veel evenementen, zoals de nieuwjaarsreceptie van Ondernemend Venlo in januari en de VVV Topontmoeting Agrarische Sector in april. De Talent Award heeft ons tot op heden al veel positiefs gebracht. Wij zetten nu in op de verdere ontwikkeling van InnerBuddies. Als start-up zijn wij klein, maar we hebben de ambitie om te groeien. We doen waar we goed in zijn, maar staan altijd open voor samenwerkingen om de krachten te bundelen.”

Voor meer informatie of een InnerBuddies kit ga naar de website van InnerBuddies.

www.innerbuddies.com • www.venlo.nl