Inspirerende sessies Masterclass Brightlands Campus zijn meerwaarde voor elke innovatieve ondernemer

Inspirerende sessies Masterclass Brightlands Campus zijn meerwaarde voor elke innovatieve ondernemer

‘Het campus ecosysteem stopt niet bij de Floriadegrens. Wij innoveren samen met de regio’

Op 11 juni vond op de Brightlands Campus Greenport het event Innovatie op het Menu plaats. Een afsluiter van de BL.INC Masterclass Food & Nutrition waarbij acht deelnemers op het gebied van innovatieve voeding hun producten mochten presenteren en laten proeven, nadat kok Nicky van de Beuken van restaurant Chez l’Hêtre ze ter plaatse in het Cooking Lab verwerkt had tot smaakvolle gerechtjes.

Innovatieve voeding is de voeding van de toekomst, zo weet Eveline Wijnhoven, senior business developer startup ecosysteem op de Brightlands Campus Greenport Venlo. “De wereldbevolking zal blijven groeien. Bepaalde producten daarentegen worden steeds schaarser. Dat vraagt om maatregelen.” Een belangrijke rol in deze regio is hierbij weggelegd voor BL.INC; de startup accelerator voor ondernemers die willen innoveren. Bij de recente masterclass lag de nadruk op gezonde en duurzame voeding,. Wijnhoven: “Wie als start-up deelneemt aan ons programma vergroot de kans op succes en snellere groei van het bedrijf.”

Verbindingen leggen
Het was de zesde keer dat op de campus een BL.INC programma werd georganiseerd. Inmiddels telt het alumni netwerk 26 ondernemers. Een aantal daarvan keert tijdens de masterclasses terug op de campus om hun ondernemerservaringen te delen met nieuwe deelnemers. “Als Brightlands helpen wij startups verbindingen te leggen met essentiële partijen”, zo vervolgt Wijnhoven haar uitleg. “Grote uitdaging is het vinden van de juiste route. Zij hebben behoefte aan financiering, faciliteiten en toegang tot de markt. Wij wijzen je de weg in het innovatielandschap; marktpartijen, corporates en instanties zoals het LIOF, de Provincie Limburg en RVO die je nodig hebt voor de groei van je onderneming.  De weg die een starter moet afleggen is bezaaid met hobbels en uitdagingen. De juiste route bespaart je tijd en geld.

Vermarkten
Innovatieve voeding is dus van belang voor de toekomst van de wereldbevolking. De regio Noord-Limburg is bekend vanwege de vele tuinbouwbedrijven. De innovatie van voedingsproducten inclusief onderzoek en marktvalidatie vindt op Brightlands, plaats; vanaf de zaadverdeling tot aan het product op het bord. Met andere woorden: de gehele plantaardige keten, dat betekent ook optimalisatie van processing stappen. Denk hierbij aan robotisering en digitalisering en optimaliseren van de keten info, het logistieke proces. Hier zijn we zijn als regio groot in en vinden we elkaar. Een voorbeeld hiervan is de hardware ontwikkeling van nieuwe teeltechnieken of duurzaam geproduceerd voedsel.

‘Wie als start-up deelneemt aan ons programma vergroot de kans op succes en snellere groei van het bedrijf’

Uit-BL.INCERS
Resty en Stek Venlo behoren tot de acht participanten die deel hebben genomen aan de Masterclass Food & Nutrition Wat hebben deze inmiddels Uit-BL.INcers (alumni) van de masterclass geleerd en hoe vervolgen zij hun weg. Het is goed om te weten hoe het spel van de retail wordt gespeeld, maar niet elke deelnemer kiest ervoor om de innovatieve voedingsproducten in winkels aan te bieden.

RESTY
Zo probeert Resty met een foodtruck op specifieke festivals de producten aan de consument te brengen. Mede-eigenaar en food designer Doreen Westphal beschouwt het als een uitdaging om lekkere plantaardige producten te ontwikkelen. Producten die op basis van ingrediënten als nutteloos worden beschouwd, krijgen via Resty een plaats op het bord van de consument. “Wij produceerden al voedingsproducten, maar deze masterclass bood de kans om onze kennis te vergroten en het netwerk uit te breiden”, zo verklaart ze de deelname aan dit traject. “Wij hebben onder andere geleerd om smaak op juiste wijze in de producten te verwerken. Denk aan Fungi burgers, bratwurst, frikandel en balls. Bezoekers van het afsluitevent  leerden  niet alleen ons verhaal, maar konden onze gerechten ook direct proeven. Verder waren er interessante lessen over wet- en regelgeving en hoe je de producten het beste kunt vermarkten. Natuurlijk hopen wij de juiste contacten met de retail te leggen, maar er is meer. Zo gaan we met de HAS Green Academy in Venlo een project doen en waren we aanwezig op het Best Kept Secret festival. Het was mooi om te zien hoe stoere mannen in groten getale van ons spruitjesgerecht genoten. Deze spruitjes waren verwerkt in bierbeslag en zijn een ideale, culinaire traktatie voor festivals. Je kunt ons overigens ook vinden op het Zomerparkfeest in Venlo. Daar kunnen de inwoners van onze gemeente zelf ervaren hoe smakelijk deze bijzondere producten zijn.”

STEK
Kristel Kessels is vooral bekend dankzij haar horecazaak STEK die tot het begin juni in de Bibliotheek Venlo gevestigd was. Inmiddels is ze op zoek naar een nieuwe uitdaging, waarbij gezonde, innovatieve voeding centraal blijft staan. “Ik heb tijdens de bijeenkomsten vooral mijn algemene kennis over voeding en het ondernemerschap enorm kunnen verbreden. Precies de redenen die Doreen ook noemt. Tijdens de Masterclass Food & Nutrition kwamen onderwerpen aan bod die perfect aansloten bij de vragen die ik mij zelf al langer stelde. 

• Mag ik wel claimen dat mijn product gezond is?
• Hoe kan ik mijn product beschermen?
• Hoe ga ik van prototype naar productie?
• Aan welke wet- en regelgeving moet ik voldoen?
• Hoe test ik mijn product in de markt?

Dat STEK gedurende het traject haar deuren sloot, was puur toeval. De komende periode wil ik gebruik maken om goed na te denken over mijn volgende stap.” Kessels erkent dat ze zowel van de sprekers tijdens de masterclasses  als van de medecursisten enorm veel heeft geleerd. “Dankzij al die kennis en mijn eerdere ervaringen kan ik aan een nieuwe uitdaging gaan werken. Wat ontstaat er uit de rust en ruimte die nu op mijn pad komt? Ga ik verder met de productie van gezonde voeding? Of wordt het toch iets op het gebied van catering? Dat deden wij ook al bij STEK.”

Beide dames prijzen de professionele organisatie van deze masterclass en beschouwen de opgedane kennis echt als een meerwaarde. “Het waren inspirerende sessies met informatie waar we nog vaak profijt van hebben.” Wijnhoven sluit af met: “Het campus ecosysteem stopt niet bij de Floriadegrens. Wij innoveren samen met de regio. Wil jij als ondernemer kennis delen of verbinden, kom dan op donderdagochtend naar het open inloop spreekuur op de campus.”

Eveline Wijnhoven

Brightlands Campus Greenport Venlo
Villa Flora, box 68
Villafloraweg 1,  5928 SZ Venlo
077 850 3361
brightlandsvenlo@brightlands.com 

www.brightlands.com/bcgv

Translate »