Jurre Quicken van Brownies&downieS

Jurre Quicken van Brownies&downieS

GENOMINEERDE VOOR DE TALENT AWARD

Een van de drie genomineerden van de Talent Award 2023 bij de Lodewijk van der Grinten Prijs is Jurre Quicken, eigenaar van de Brownies&downieS vestiging in Venlo. Een lunchroomketen waar mensen met een beperking de kans krijgen om zich te ontwikkelen. “Toen ik hier begon luidde onze slogan: ‘Puur is perfect’. Die zei eigenlijk alles over de zaak. Onze gerechten zijn vers en de medewerkers altijd zichzelf.”

De uit Heythuysen afkomstige ondernemer nam het besluit om de zaak, gevestigd in de Jodenstraat, over te nemen midden in de coronacrisis. Hij gaf er een goede baan als financieel adviseur bij de Rabobank voor op. Het was een keuze gemaakt met zijn hart. “Ik was toen dertig jaar en vroeg mijzelf af: wil ik dit werk nog veertig jaar blijven doen. Het antwoord was duidelijk: nee. Mijn vriendin Inge was werkzaam in de gehandicaptenzorg en nam mij bij toeval mee voor een kopje koffie naar Brownies&downieS in Weert. Daar sloeg de vonk over. Voor mijn functie bij de Rabobank had ik altijd in de horeca gewerkt en het was mijn droom om ooit nog een eigen zaak te starten. Het bleek een kopje koffie dat bepalend werd voor mijn toekomst.”

‘Met name de puurheid van de medewerkers en de ongedwongen sfeer maakten mij nieuwsgierig’

Uit de horeca en terug
Al op zijn vijftiende was Quicken actief in de horeca. Om zich verder te verdiepen koos hij voor de Hogere Hotelschool in Maastricht en groeide vervolgens door tot bedrijfsleider van een eetcafé in Roermond. Tijdens zijn dienstverband bij de Rabobank veranderde het kopje koffie bij Brownies&downieS in Weert dus alles. Hij knikt. “Hoewel ik niet bekend was met het concept, begon ik wel na te denken. Mijn vriendin met haar zorgachtergrond en ik met mijn horeca-ervaring. We namen contact op met het hoofdkantoor en het klikte van beide kanten. Een half jaar na de eerste kennismaking kwam het telefoontje dat de uitbater in Venlo wilde stoppen. Vanaf dat moment ging alles snel.”

Het was met name de puurheid van de bijzondere medewerkers bij Brownies&downieS en de ongedwongen sfeer in de zaak die Quicken nieuwsgierig maakten. “Het bijkomend voordeel was: dit is een dagzaak. Zeker nu we inmiddels een zoontje hebben, is dat wel zo prettig. Ik kan hem gewoon ’s avonds zelf in bed leggen.”

Uitdaging
Quicken en zijn vriendin namen de vijf bijzondere medewerkers van de voormalige eigenaar over. Dankzij de lockdown kregen beide partijen alle tijd en ruimte om aan elkaar te wennen. “Ik keek goed hoe Inge met deze groep omging. Tevens kreeg ik begeleiding vanuit het hoofdkantoor van Brownies&downieS. Door de puurheid kunnen de bijzondere medewerkers echt op geheel eigen wijze reageren. Als je bijvoorbeeld vraagt om iets te doen, kunnen zij gewoon rechtuit zeggen: nee, daar heb ik nu geen zin in.”

‘Het zelfstandig ondernemerschap heb ik in het begin zeker onderschat’

Zelfstandig ondernemerschap
Quicken erkent dat het zelfstandig ondernemerschap toch voor meer uitdagingen zorgde dan hij verwacht had. Hij lacht en zegt: “Ik dacht: ach, de zaak open van half tien tot vijf uur. Op rustige momenten is er tijd voor de administratie. Om half zes sta ik buiten en om zes uur thuis. Zo makkelijk was het dus zeker niet. Inmiddels is alles in rustiger vaarwater en hebben we het juiste ritme gevonden.” Jurre en Inge zijn bovendien prima gewend in Venlo. ‘Er is veel contact met andere horecaondernemers, zeker in de Jodenstraat. Het team is inmiddels gegroeid van vijf naar tien bijzondere medewerkers. Ieder van hen heeft zijn eigen specifieke eigenschappen, daar wil ik op juiste wijze mee omgaan. Daarnaast werken er nog een aantal reguliere krachten in de zaak, waarbij onze kok een erg belangrijke factor is.”

En dan is er nu de nominatie voor de Talent Award. Het telefoontje kwam compleet onverwacht. “Het verhaal werd goed uitgelegd en dat maakte mij direct enthousiast. Het is mooi dat ze in Venlo ook de nieuwe generatie nomineren voor deze bijzondere ondernemersprijs. Ik beschouw het als een belangrijk stukje waardering maar zeker als een mooie kans om mijn netwerk te vergroten.”

lvdgprijs.nl • browniesanddownies.nl/venlo

Tekst: Rob Buchholz – Fotografie: Bram Becks

Translate »