Marco Baetsen van Stadsbouwers

Marco Baetsen van Stadsbouwers

GENOMINEERDE VOOR DE TALENT AWARD

Marco Baetsen is pas 34 jaar, maar toch was hij met zijn onderneming Stadsbouwers al bij diverse bijzondere bouwprojecten betrokken. Zijn bekendste project tot nu toe is de grootschalige renovatie van het Ald Weishoès. Hiervoor realiseerde hij –in opdracht van Antares – samen met het bouwteam en de nieuwe gebruikers het concept ‘Stadsherberg Ald Weishoès’. De nominatie voor de Talent Award van de Lodewijk van der Grinten Prijs ziet hij als een mooie waardering voor zijn manier van ondernemen.

“De renovatie van het Ald Weishoès is inderdaad één van de meest bekende projecten die ik tot nu toe heb gerealiseerd. Ik had nog nooit eerder een project op een dergelijke schaal begeleid.” Baetsen is ervan overtuigd dat door projecten vanuit een wij-perspectief te benaderen de omvang van het project niet uitmaakt. Door een plan te ontwikkelen vanuit het DNA van de plek en de betekenis die het project voor de stad kan hebben, brengt hij een team van partners samen om het project te realiseren.

‘Vastgoed ontwikkelen volgens het wij-perspectief: vanuit het DNA van de plek en de betekenis voor de stad’

Het was na zijn studies Bouwkunde (TU Eindhoven) en Vastgoed (Fontys Eindhoven) een bewuste keuze om als zelfstandig ondernemer te beginnen. “Ik hou niet van zomaar platwalsen en doorbouwen. Het gaat mij om het gevoel bij een gebouw. Wat maakt deze plek zo bijzonder? Wat betekent een plek voor de gebruikers, de omgeving en de stad?

Wij-perspectief
Om die betekenis goed te bevatten, gaat Baetsen niet over één nacht ijs. Vaak begint het met een bezoek aan een (gemeente)archief om vervolgens verder de diepte in te duiken. Boeken lezen plus gesprekken met voormalige en toekomstige gebruikers. “Deze werkwijze geeft mij het gevoel respectvol met de betreffende plek om te gaan. Iedere locatie heeft een eigen verhaal en DNA. Daarnaast bezoek ik graag referentieprojecten met het projectteam ter inspiratie. De inzichten die zo ontstaan vertalen we in een nieuw perspectief. Zo creëerden we bijvoorbeeld voor het Ald Weishoès het nieuwe concept: de Stadsherberg. Een wij-perspectief dat alle individuele partijen overstijgt; een nieuwe visie om samen meer te bereiken en van betekenis te zijn voor de stad.”

‘Ik hou niet van zomaar platwalsen en doorbouwen.’

Inspiratie
Op de vraag hoe Baetsen zich als zelfstandig ondernemer blijft ontwikkelen zegt hij: “In mijn geval is het vaak ‘learning on the job’. Daarnaast beschik ik over een netwerk van mentoren om mee te sparren en volg ik regelmatig cursussen over bijvoorbeeld financiële of fiscale aspecten.” Maar inzichten ontstaan ook op onverwachte momenten door zich bewust of onbewust te laten inspireren. “Wandelen of hardlopen in de natuur zorgen voor rust in het hoofd. Dan ontstaan vanzelf ideeën. Zo reis ik bij voorkeur met de trein, want dat heeft een vergelijkbaar effect. Tevens maken mijn vriendin en ik graag citytrips. Dan zoeken we juist de minder bekende plekjes op. In oktober brengen we bijvoorbeeld een bezoek aan Malaga. Daar is een verloederde wijk waar met behulp van street art en laagdrempelige leningen nieuwe ondernemers zijn aangetrokken. Dat zorgt voor kennis die ik mogelijk zelf weer ergens kan toepassen.”

Op dit moment is Marco betrokken bij diverse renovatie- of bouwprojecten zoals het klooster op Ulingsheide, een kasteel in Limbricht en de stadionplannen van voetbalclub VVV-Venlo. Analyse en het samenbrengen van partijen; bij ieder project keert deze aanpak terug. Het is een manier van werken die zijn vruchten afwerpt. Venlo zal daarom nog vaak van Marco Baetsen horen.

Ondernemerschap
Mogelijk ook als winnaar van de Talent Award. De nominatie was voor hem in ieder geval bijzonder verrassend. “Ik was op vakantie in Mexico toen het telefoontje binnenkwam. Ja, die uitnodiging moest even landen, maar vanzelfsprekend heb ik direct met de nominatie ingestemd. Het is echt tof om hier deel van uit te mogen maken. Ik beschouw het als waardering voor mijn visie en werkwijze. Als ondernemer blijf je deze twee aspecten continu ontwikkelen. Je hebt de vrijheid en verantwoordelijkheid om je eigen keuzes te maken. Soms zorgt dit voor een onbekende uitdaging, maar die ga ik graag aan.”

lvdgprijs.nl • stadsbouwers.nl

Tekst: Rob Buchholz – Fotografie: Bram Becks

Translate »