Werkgever en werknemer zorgen sámen voor werkgeluk

Werkgever en werknemer zorgen sámen voor werkgeluk

Column Lidy Rutten

Met ruim 1200 bedrijven die lid zijn van onze vereniging Ondernemend Venlo kom ik als parkmanager tijdens bedrijfsbezoeken ‘nog eens ergens’. Wat heet: bedrijfsbezoeken zijn voor mij de spreekwoordelijke kers op de taart van de geweldige baan die ik heb, en ondanks mijn volle agenda maak ik daar dan ook altijd tijd voor. Als je op zo veel verschillende plaatsen in de keuken mag kijken, krijg je op den duur een soort antenne hoe het met de gezondheid in een bedrijf is gesteld. Vaak voel je al meteen bij binnenkomst hoe de sfeer is en of je -zoals ik dat altijd graag noem- ‘werkgeluk’ voelt en proeft. Ik ben ervan overtuigd dat een goede sfeer en werkgeluk actief bijdragen aan de gezondheid van de medewerkers van een bedrijf. En omgekeerd: mensen die niet gelukkig zijn in hun werk ervaren vaker gezondheidsklachten dan medewerkers die dat wel zijn.

Tegenwoordig zie je dat steeds meer bedrijven op dit gebied hun verantwoordelijkheid nemen en bijvoorbeeld sportactiviteiten van medewerkers actief ondersteunen. Soms is dat een bijdrage aan het abonnement op de sportschool, of bijvoorbeeld het faciliteren van deelname aan een evenement als de Venloop. Bij dat laatste zie je steeds vaker dat gezamenlijke deelname echt tot betere teambuilding leidt en dat de werkgever in dat kader ook uniforme kleding sponsort, om maar eens iets te noemen. Ook zie ik met grote regelmaat dat medewerkers werkfruit ‘van de baas’ krijgen, en staat dat ook op de balie klaar bij binnenkomst van bezoekers.

Bij de werving van nieuwe medewerkers zie je dat vooral de grotere bedrijven dit soort secundaire arbeidsvoorwaarden actief uitdragen. Bij kleinere MKB-ondernemers is dat -vaak om financiële redenen- niet altijd een vanzelfsprekendheid. Dat medewerkers dat steeds vaker wel verwachten is naar mijn mening niet altijd terecht. Als werknemer heb je uiteraard ook een eigen verantwoordelijkheid als het om je gezondheid gaat. Want gelukkige werknemers, is niet alleen van belang voor de werkgever maar natuurlijk ook voor de werknemer zélf. Werkgeluk, dat maak je samen!

Lidy Rutten
Parkmanager

T 06-22 029 721
E lidy.rutten@ondernemendvenlo.nl
w ondernemendvenlo.nl/parkmanager

Translate »