Wethouder Boom onderstreept belang Venlose logistiek op wereldbeurs in München

Wethouder Boom onderstreept belang Venlose logistiek op wereldbeurs in München

Pim Ewals (uitvoeren zakelijk directeur Ewals Cargo), Tom Orval (strategisch accountmanager gemeente Venlo), Erwin Boom (wethouder Economie), Bram Ewals (CEO Ewals Cargo) en Ingrid Vermeer (programmamanager gemeente Venlo). FOTOGRAFIE: THOM SPIERENBURG

Wethouder Erwin Boom heeft namens de gemeente Venlo deelgenomen aan de prestigieuze Transport Logistic Messe-beurs in München op 9 tot en met 12 mei jl. Dit is de grootste beurs ter wereld op het gebied van logistiek, transport, IT en supply chain. Met meer dan 2.000 internationale exposanten was dit dé plek waar de toekomst van de logistiek wordt vormgegeven.

De Transport Logistic Messe-beurs in München biedt het meest recente inzicht in innovatieve producten, systemen en technologie op het gebied van logistiek, transport, IT en supply chain. Gemeente Venlo was uitgenodigd om tijdens de beurs op te treden als partner van de sinds 2017 bestaande Limburg Stand, een initiatief van ELC Limburg, Industriebank LIOF en Supply Chain Valley. Dit jaar hebben achttien Limburgse partners zich hier gepresenteerd.

Venlo speelde een onmisbare rol op deze beurs. Als een van de belangrijkste logistieke hotspots in Nederland en Europa, is Venlo een bruisende hub van innovatie en efficiëntie. Wethouder Erwin Boom: “De centrale ligging op de west-oost-as als verbinding tussen belangrijke havensteden als Rotterdam en Antwerpen enerzijds en het Duitse (en Europese) achterland anderzijds, met op korte afstand onder meer diverse luchthavens, speelt daarin een belangrijke rol. Onze bereikbaarheid per weg, vanuit de A73, A74, A67 en de E34 is goed en verbindt ons ook rechtstreeks met Duitsland.”

Tijdens de beurs heeft wethouder Boom de kans gekregen om het belang van Venlo als logistieke hotspot te benadrukken en om in een kort tijdsbestek met tal van ondernemers te praten. “Als overheid onderstrepen wij het belang van de logistieke sector met onze fysieke aanwezigheid op deze beurs. Het is een uitgelezen kans om, na de coronaperiode, de logistieke sector weer te versterken, ons perspectief te verruimen en nieuwe contacten te leggen met ondernemers, kennisinstellingen en bestuurders van gemeenten en logistieke regio’s. Hoewel we deelnemen aan een internationale beurs, leggen we als gemeente de nadruk op het aantrekken van bedrijven uit onze regio. Het onderhouden van dit netwerk is van cruciaal belang voor de economische profilering van Venlo op het gebied van logistiek, een van onze belangrijkste economische pijlers.”

De wethouder is verheugd over de positieve reacties van ondernemers op de deelname van de gemeente aan de beurs. “Ondernemers waarderen onze actieve betrokkenheid als overheid en het feit dat we de logistieke sector ondersteunen. Het lijkt erop dat men steeds terughoudender wordt om het belang van de logistieke sector te erkennen. Dat is jammer, want zoals iemand ooit treffend zei: ‘Logistiek is de motor van de economie.’ Overal waar economische activiteit plaatsvindt, is logistiek nodig, zoals in de maakindustrie, de agrarische sector, de zorg, enzovoort. Daarnaast werkt in Venlo een groot deel van onze inwoners in deze sector. Op de Venlose bedrijventerreinen werken 40.000 mensen, waarmee deze cijfers de essentie benadrukken van de logistieke sector voor Venlo en als gemeente dragen we dan ook met trots bij aan de promotie hiervan.”

De economie in beweging
Wethouder Boom legt uit dat het hart van de logistieke sector in Venlo is voortgekomen uit én gegroeid is door de inzet van lokale familiebedrijven, die de gunstige geografische ligging van de stad als een kans zagen om de logistiek verder te ontwikkelen. “Deze families zijn vandaag de dag nog altijd zeer succesvol en dragen bij aan Venlo als logistieke hotspot”, zegt Boom. Zo stond Ewals op de beurs met een unieke duo trailer truckcombinatie. Deze stoot 30 procent minder CO2 uit dan een reguliere vrachtwagen. De Cabooter Group heeft in de week na de beurs als allereerste bedrijf in Europa een elektrisch aangedreven reachstacker in gebruik genomen, afkomstig van het Zweedse bedrijf Kalmar. “Ik ben trots dat de logistieke sector in Venlo sterk vertegenwoordigd is, prachtige prestaties levert in onze gemeente en zich presenteert op deze toonaangevende wereldbeurs”, aldus de wethouder.

Innovatie
De Transport Logistic Messe-beurs biedt ook een unieke gelegenheid voor nieuwe bedrijven om zichzelf te presenteren aan de vele aanwezige (internationale) exposanten en bezoekers. Funs Swinkels is CEO van het bedrijf Logichainge, gevestigd in de Brightlands Campus Greenport Venlo, dat hij vorig jaar oprichtte met hulp van Genzai; een Innovatie- bedrijf dat actief is in de markt van kunstmatige intelligentie (AI). Logichainge maakt gebruik van AI-oplossingen voor transportprocessen, waardoor informatie automatisch wordt geïmporteerd vanuit e-mail, PDF, Word en Excel naar TMS-systemen. Dit resulteert in aanzienlijke tijdsbesparingen voor bedrijven waardoor ze met hetzelfde aantal mensen meer business kunnen doen.

Swinkels: “Deelname aan de beurs is een unieke en effectieve kans om jezelf te presenteren, je naam te vestigen en om veel contacten te leggen in een korte tijd. Ons door de beurs versterkt netwerk kan ons helpen onze visie te verwezenlijken: binnen vijf jaar de belangrijkste speler in Europa zijn op het gebied van softwareoplossingen voor Roadfreight.” Boom voegt toe: “Logichainge is een goed voorbeeld van het feit dat Venlose logistieke bedrijven niet alleen expediteurs of vervoerders zijn, maar ook beschikken over vakkennis-expertise waar veel andere bedrijven van kunnen profiteren.”

Fundament versterken
De gemeente Venlo zet zich actief in om innovatieve ontwikkelingen te bevorderen binnen haar economische kernsectoren, waaronder de logistieke sector. Boom: “In Venlo blijven we voortdurend werken aan het versterken van de basis van onze logistieke sector. Met aandacht voor infrastructuur, snelwegen, waterwegen, de huidige uitbreiding van onze Barge Terminal en de verdere doorontwikkeling van ons havengebied om de binnenvaart in onze gemeente te versterken, gaan we de komende jaren onze logistieke kracht verder versterken.”
De Transport Logistic Messe-beurs in München vindt sinds 1978 plaats en is ‘s werelds grootste beurs voor logistiek, transport, IT en supply chain. Dit jaar was de beurs goed voor 2.320 aanwezige exposanten en ruim 75.000 bezoekers. Met in totaal 127.000 vierkante meter expositieruimte waren de tien hallen en het buitenbaansysteem volgeboekt. Van de 2.320 exposanten kwamen er 1.390 uit het buitenland – een recordaandeel van 60 procent. De top tien exposantenlanden na Duitsland waren Nederland, als tweede gevolgd door Italië, België, Frankrijk, Oostenrijk, China, Turkije, Spanje, Polen en Groot-Brittannië.

www.venlo.nl | www.logichainge.com

Translate »