Uw gemeente de MKB-vriendelijkste?

Uw gemeente de MKB-vriendelijkste?

Breng uw stem uit: uw gemeente de mkb-vriendelijkste?

Gemeenteraadsverkiezingen zijn er eens in de vier jaar. Verkiezingsprogramma’s draaien dan vooral om voornemens die burgers raken. De verkiezing mkb-vriendelijkste gemeente is er om de twee jaar. En dan draait het uitsluitend om de vraag: wat doet uw gemeente voor het lokale bedrijfsleven?

Mkb-ondernemers zijn cruciaal voor de lokale economie, werkgelegenheid en leefbaarheid, en moeten bij vragen kunnen rekenen op adequate hulp van hun gemeente. Maar, echt mkb-vriendelijk beleid voeren omhelst uiteraard veel meer. En juist daar schort het nog wel eens aan.

MKB-Nederland wil met de verkiezing mkb-vriendelijkste gemeente colleges van B&W, raadsleden en ambtenaren prikkelen om een scherpe focus op de ondernemersbelangen te laten houden.

Niet de papieren werkelijkheid
Uniek aan het onderzoek van MKB-Nederland is dat het niet om de papieren werkelijkheid gaat: het is geen studie van collegeprogramma’s of beleidsnota’s. In dit onderzoek gaat het om de mening van de ondernemer: om jouw beleving dus van de gemeentelijke dienstverlening. Want wat er op papier goed uitziet, kan in de praktijk toch tegenvallen of andersom. Een hoge OZB-heffing maar voortreffelijke voorzieningen voor ondernemers kan te prefereren zijn boven een omgekeerde situatie. Krijg je als ondernemer ‘waar voor je geld’?

Die mkb-vriendelijkheid kan ook blijken uit zaken als kortere procedures bij noodzakelijke uitbreidingen, een betere bereikbaarheid van bedrijventerreinen, meer kansen voor mkb’ers bij gemeentelijke en regionale aanbestedingen, telefonische of digitale bereikbaarheid, de snelheid van betalen, de hoogte van de lokale lasten, vergunningverlening of beleid voor starters.

Ranglijst
Het grootschalige onderzoek van MKB-Nederland wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau Lexnova en stoelt op vier pijlers: de tevredenheid van ondernemers in de gemeente, het imago van de gemeente, communicatie en beleid met betrekking tot het mkb en de hoogte van de gemeentelijke lasten. Hieruit volgt uiteindelijk een ranglijst per provincie, landelijk en van de 36 grootste gemeenten.

Doet u mee? Laat weten hoe u denkt over het beleid van de gemeente waar u bent gevestigd en vul hier onze vragenlijst in. Dit kan nog tot half januari. Medio maart maken we bekend welke gemeente zich de komende twee jaar de mkb-vriendelijkste van Nederland mag noemen.

Ondernemers kunnen op www.mkbvriendelijkstegemeente.nl de vragenlijst invullen.

(of deze link gebruiken: https://www.mkb.nl/vragenlijst-mkb-vriendelijkste-gemeente)

Noot: de antwoorden worden anoniem verwerkt, er worden geen persoonsgegevens gedeeld met gemeenten.

Translate »