Nominaties Lodewijk van der Grinten Prijs

Nominaties Lodewijk van der Grinten Prijs

Op dinsdag 13 december a.s wordt de Lodewijk van der Grinten Ondernemersprijs uitgereikt, dit jaar is het thema: ‘Gezondheid’. De prijs is een initiatief van LLTB, MKB Venlo, Ondernemend Venlo en de gemeente Venlo. De Ondernemersprijs is vernoemd naar Lodewijk van der Grinten (1831 – 1895), de oprichter van het voormalige Océ, het huidige Canon Production Printing. Wij laten u hierbij kennis maken met de drie genomineerde ondernemers voor de Lodewijk van der Grinten Prijs die, net als de naamgever, een voorbeeld zijn van maatschappelijk verantwoord ondernemerschap.

PETER BROEKMANS (57) • MEDE-EIGENAAR RENDIZ • GETROUWD MET: LOES (54) • KINDEREN: SANNE (22) EN MITCHELL (22)

‘Natuurlijk gaat mijn dank uit naar mijn fantastische compagnon en de rest van ons team’

Na een carrière als ambtenaar besefte Peter Broekmans dat hij een baan wilde waarbij hij een grote maat-schappelijke bijdrage kon leveren en startte samen met zijn vrouw dagbesteding De Fabriek in Maasbree. “Het was mijn doel om mensen een leuke dag te bezorgen”, zegt Broekmans. In 2009 kwam hij in contact met Vivian Kersten, destijds werkzaam bij een coachingsbureau, die eveneens een dagbesteding wilde opzetten. Het duo startte het bedrijf Rendiz en realiseerde in de afgelopen jaren diverse dag-bestedingen in Noord- en Midden-Limburg. In Venlo zijn dit: De Genuujerie, De Bekkerie, Kinderboerderij Hagerhof en sinds mei Ulingsheide. Verscheidene doel-groepen kunnen hier terecht, zoals mensen met een verstandelijke beperking, dementie, maar ook dak- en werklozen. “We vroegen ons op een gegeven moment af hoe we voor hen een stabiele basis konden bereiken en kwamen op basis van de driehoek van geluk tot drie uitgangspunten: het verrichten van zinvol werk, het ondernemen van leuke activiteiten en het hebben van een stabiele basis, inclusief huisvesting. We merkten dat er te weinig woningen beschikbaar waren voor onze doelgroepen. De oplossing was om zelf, met hulp van eigen arbeidskrachten, flexwoningen te gaan bouwen in de voormalige Sif Fabriek in Panningen.”

Inmiddels bestaat Rendiz uit zeven horecalocaties, dertien dagbestedingsplekken en bouwt het bedrijf vele flexwoningen voor studenten, statushouders en mensen met een zorgvraag. Uniek is de snelheid waar-mee het proces wordt doorlopen, van de aanvraag tot de realisatie van woningen. “We hebben een goede handleiding, inmiddels heel veel ervaring en kunnen goed inschatten welke hobbels op de weg we kunnen tegenkomen. Aan het einde van dit jaar hebben wij, als kleine organisatie, met ons geweldige team en partners duizend woningen toegevoegd aan de woningmarkt. Daar ben ik enorm trots op.”

Broekmans en Kersten investeren ook in hun personeel. “We hebben een tiental statushouders in dienst, die bieden we elke donderdagochtend tijdens werktijd Nederlandse taalles aan. Verder doen we niet aan functioneringsgesprekken, maar hebben we twee keer
per jaar geluksgesprekken waarbij iedereen mag aangeven wat wij als werkgever kunnen verbeteren. Zo willen we optimaal bijdragen aan het vergroten van hun arbeidsvreugde.”

Als vrijwilliger is Broekmans voorzitter van de VVV-Venlo Foundation, een organisatie die buurt- en school-activiteiten organiseert in het stadion van VVV, in Venlo en Noord- en Midden-Limburg. Zijn maatschappelijke bijdrage is niet onopgemerkt gebleven: dit jaar kreeg hij een lintje en nu is hij genomineerd voor de Lodewijk van der Grinten Prijs. “Ik ben enorm trots voor de erkenning die ik nu krijg als maatschappelijk ondernemer, maar natuurlijk gaat mijn dank ook uit naar mijn fantastische compagnon en de rest van het Rendiz & C3 Living team.”

JEROEN HUTJENS (49) • EIGENAAR FUNQTIO • GETROUWD MET: META HUTJENS-CASPERS • KINDEREN: LYNN (21), VIRNA (18), JOLIJN (12), LOTTE (9)

‘Ik denk dat dit een mooie erkenning is voor hetgeen wat we samen hebben weten te bereiken’

Jeroen Hutjens is fysiotherapeut, register-arbeidsdes-kundige en mede-eigenaar van Funqtio; een van de grootste fysiopraktijken in Noord-Limburg, voor zowel medische als niet-medische zorg. In 1999 is Hutjens net als Rob Peters, zijn compagnon, in loondienst begonnen als fysiotherapeut. In 2012 bood zich de kans aan om de praktijk over te nemen. Dit was de start van hun eigen bedrijf Funqtio. “We hebben flink gas moeten geven in de beginperiode, geïnvesteerd in opleidingen van medewerkers, maar ook in zelfeducatie”, zegt Hutjens. “Ons doel was om een A-praktijk te worden door met de juiste mensen en opleidingen op wetenschappelijk niveau aan te sluiten op de zorg die we leveren.”

Inmiddels heeft Funqtio vier vestigingen en dragen de 51 collega’s bij aan de gezondheid van vele mensen in Venlo en omgeving. “Ons motto is nog altijd ‘Funqtio a step ahead’: we willen qua dienstverlening en kwaliteit een stap vooruit zijn ten opzichte van andere bedrijven. Vitale werknemers zijn mede de basis voor een gezond en succesvol bedrijf. Helaas schakelen werkgevers vaak pas hulp in als er al duidelijke signalen zijn dat er iets niet goed gaat.

Wij willen bij werkgevers en werknemers erop aansturen dat preventief handelen zeer belangrijk is. Hiervoor werkt Funqtio samen met een arbodienst, onder de noemer iVitality. We willen ‘gezondheid en inzetbaarheid’ op een efficiënte en duurzame manier verbeteren.”

Wat betreft zijn eigen personeel: “Geld is niet meer alleen de drijfveer voor werknemers. De sleutel om mensen te binden is door te zorgen dat je hun iets hebt te bieden dat een extra waarde aan hun leven geeft. De ontwikkelbaarheid van een medewerker is belangrijk, daarom bieden wij o.a. opleidingen aan en de mogelijkheid om zich binnen de Funqtio-groep breder te ontwikkelen.”

Hoewel hij niet per se in de schijnwerpers wil staan, ziet Hutjens de nominatie toch ‘als een stukje erkenning voor wat je al die jaren gedaan hebt’. “Ik ben positief verrast over mijn nominatie en verheugd dat de denkwijze van ons bedrijf, over het duurzaam verbeteren van de ‘gezondheid en inzetbaarheid’ binnen het bedrijfsleven, extra onder de aandacht wordt gebracht.

Met mijn compagnon Rob Peters en onze medewerkers hebben we de afgelopen jaren hard gewerkt. We zijn vaak te druk met gas geven en kijken te weinig met trots achterom naar wat we hebben neergezet. Ik denk dat deze nominatie daar een mooi moment voor is.”

ERIK SCHNOCK (49) • EIGENAAR HEALTHCARE CORPORATE • GETROUWD MET: LYANNE • KINDEREN: AMBER (19), ESMEE (15), FÉLINE (14)

‘Het streelt eerlijk gezegd toch wel een beetje als je op persoonlijke titel wordt genomineerd’

Healthcare Corporate is een arbodienst die werkgevers en werknemers ondersteunt bij de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Optimale inzetbaarheid van medewerkers is het doel. Erik Schnock, voormalig ICT’er, startte het bedrijf in 2003 vanuit zijn zolderkamertje. “Het was fascinerend hoeveel medewerkers zich ziek-meldden, zonder dat er werd gekeken of diegene nog (gedeeltelijk) inzetbaar zou kunnen zijn. Uit die motivatie en de altijd aanwezige wens iets voor mezelf te beginnen werd mijn pad duidelijk. De visie om vooral naar mogelijkheden te kijken in plaats van naar onmogelijkheden staat nog steeds overeind.”

Door vast te houden aan een visie en door opdracht-gevers iedere dag weer positief te verrassen, won Schnock steeds meer (grote) klanten voor zich. Anno 2022 werken er 70 professionals voor Healthcare Corporate, die zich richten op de gezondheid van medewerkers bij meer dan 500 opdrachtgevers verspreid door heel Nederland. Het hoofdkantoor is gevestigd in Venlo, maar de professionals (arbeidsdeskundigen, psychologen en bedrijfsartsen) van Healthcare Corporate zijn gevestigd door heel het land en zitten daarmee dicht bij de klant.

Voor zijn eigen medewerkers wil Schnock niet alleen regelvrijheid en flexibiliteit creëren, maar hen vooral ook laten reflecteren op hun eigen functioneren en behoeftes. We hebben geen functioneringsgesprekken, maar vitaliteitsgesprekken. Hierbij vragen we of iemand nog op zijn plek zit, wat hij/zij nog wil bereik en wat daarvoor nodig is. Het is voor ons belangrijk dat medewerkers lekker in hun vel zitten. Dat vergroot de kans dat ze met plezier bij ons werken, iets wat zeer waardevol is, zeker in deze tijden van arbeidskrapte.”

Naast zijn rol als directeur draagt Schnock ook veel bij aan de gezondheid en het welzijn van de Venlose maatschappij en het verenigingsleven. Vele jaren was hij lid van de Jocus Raad van Elf en in 2019 droeg hij de titel Prins Carnaval. Schnock zette in coronatijd ook acht testlocaties op in de regio. Dat voorkwam mogelijk grootschalige virusuitbraken onder medewerkers van bedrijven en zorgde ervoor dat personen na een negatieve testuitslag weer snel bij hun werkgevers aan de slag konden gaan. Maar Schnock is bovenal bedenker en medeoprichter van de Venloop, waarmee hij al jarenlang bijdraagt aan de gezondheid van vele Venlonaren.

De Venlonaar is trots dat hij is genomineerd voor de Lodewijk van der Grinten Prijs. “Zowel mijn bedrijf als de Venloop hadden nooit de ontwikkeling door kunnen maken zonder mijn kundige en enthousiaste collega’s. Maar het streelt eerlijk gezegd toch wel een beetje je ego als je op persoonlijke titel wordt genomineerd.”

Translate »