Rondleiding koning Willem-Alexander en minister Raymond Knops bij Fontys
Als commissievoorzitter Internationalisering van Ondernemend Venlo zet Vincent Pijnenburg zich in voor zaken doen over de grens. De jonge lector viel de eer te beurt om koning Willem-Alexander bij Fontys Venlo deelgenoot te maken van de initiatieven die de Duits-Nederlandse economische samenwerking in de regio versterken.
Tekst: Wesley Hegge
Een ogenschijnlijk normale schooldag veranderde in een dag om niet snel te vergeten. Leerlingen, maar ook veel docenten en medewerkers van Fontys Venlo werden volgens protocol pas kort vooraf ingelicht over het werkbezoek van koning Willem-Alexander en minister Raymond Knops (Binnenlandse Zaken).
Werkbezoek
De koning reisde af naar Venlo om te zien hoe een belangrijk onderdeel van het beleid van de minister in de praktijk uitpakt. Bij Fontys spraken de twee over de betekenis van onderzoek en onderwijs voor de grensregio Limburg-Niederrhein. Vincent Pijnenburg, vorig jaar benoemd tot lector Cross-Border Business Development, heette hen welkom ‘op deze bijzondere plek, midden in de Euregio’. Vervolgens gaf hij uitleg over een aantal projecten en initiatieven die de grensoverschrijdende economische samenwerking versterken.
Van de circa 4000 Fontys-studenten is 58 procent afkomstig uit Duitsland. “Een groot deel van hen blijft hier in de regio wonen en werken”, aldus Pijnenburg. “Het onderwijs sluit aan op logistiek, agrofood en maakindustrie. Die sectoren zijn aan beide kanten van de grens krachtig. Als Euregionale campus vergroten we de wisselwerking. Er zijn enorme kansen. Over de grens ligt een potentiële markt die binnen een straal van honderd kilometer qua afzet- en arbeidsmarkt net zo groot is als heel Nederland.” Pijnenburg lichtte een aantal projecten toe zoals het High Potentials Crossing Border Project. Daarin maken studenten kennis met de grensoverschrijdende arbeids- markt en de daar gevestigde bedrijven.
Duitse markt verkennen
De koning en minister toonden zich onder de indruk van de basis die gelegd is. Ze noemden Venlo een voorbeeld voor andere grensregio’s in Nederland. Ook vanuit Ondernemend Venlo (O.V.) wordt ingezet op grensoverschrijdend zaken doen. O.V. heeft het tot missie gemaakt om de grenzen te vervagen. De commissie Internationalisering, bestaande uit een mix van vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, het onderwijs en de overheid, ondersteunt bedrijven bij het zaken doen over de grens.
Euregionale consument van morgen
Pijnenburg is enthousiast over het project rond de euregionale consument van morgen. “Consumentengedrag houdt niet op bij de grens. Veel Duitsers komen in Venlo om boodschappen te doen, voor cultuurbezoek of een dagje uit. Andersom maken veel Nederlanders uit de regio Venlo gebruik van het aanbod van de Duitse dorpen vlak over de grens. Er is sprake van een nichemarkt: ondernemers spelen slim in op de wensen van behoeften van bezoekers uit het buurland.” Over die grensoverschrijdende bezoekersstromen is echter nauwelijks iets bekend. “Daarom onderzoekt Fontys Venlo samen met Venlo Partners, Valuascollege en Museum van Bommel van Dam om wie het precies gaat, waar zij naar op zoek zijn en hoe vraag en aanbod beter bij elkaar te brengen zouden zijn. Door die vragen te beantwoorden, willen we de aantrekkelijkheid van de grensregio vergroten.”