Coronamaatregelen in Duitsland en België

Coronamaatregelen in Duitsland en België

Elk Europees land heeft individueel maatregelen genomen in de strijd tegen het coronavirus, waardoor er aardig wat verschillen zijn.

Hoe leven de mensen in België en Duitsland tijdens deze crisis?

België
België zit sinds vorige week woensdag in een soort ‘lockdown light’, al gebruikt de regering het woord lockdown liever niet.

  • Blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd zoveel mogelijk sociale contacten. Je mag alleen naar buiten als het “essentieel” is. Buiten wandelen of sporten mag wel en wordt zelfs aanbevolen. Dit mag alleen, met gezinsleden of met één vriend of kennis.
  • Alle niet-essentiële winkels zijn gesloten. In supermarkten, die wel open zijn, mag één klant per 10 vierkante meter naar binnen. Ze mogen maximaal een half uur winkelen.
  • Thuiswerken is de norm. Bedrijven die hun werknemers zonder goede reden naar werk laten komen, riskeren een boete.
  • Er is een samenscholingsverbod en alle evenementen zijn afgelast. Overtreders riskeren een boete van maximaal 4.000 euro en drie maanden gevangenisstraf.

Duitsland
Bondskanselier Angela Merkel kondigde afgelopen zondag nieuwe maatregelen voor de komende twee weken aan. De Duitse regering probeert een totale lockdown nog te voorkomen.

  • Samenscholingen van drie of meer mensen zijn verboden. Er geldt een uitzondering voor gezinnen en andere huishoudens. Boetes kunnen oplopen tot 25.000 euro.
  • Noodzakelijke activiteiten en sporten mogen nog. Het is toegestaan om te winkelen, naar de dokter of het werk te gaan of een frisse neus te halen.
  • Restaurants en bedrijven op het gebied van persoonlijke verzorging zijn gesloten. Restaurants mogen wel openblijven voor het laten afhalen en bezorgen van maaltijden.
Translate »