De anderhalvemetersamenleving blijft nog lang de norm

De anderhalvemetersamenleving blijft nog lang de norm

Heel Nederland moet zich voorbereiden op een samenleving waarin de komende tijd 1,5 meter afstand van elkaar moet worden gehouden, zei premier Mark Rutte donderdag na afloop van de ministerraad.

Rutte zei dat alle sectoren – van kantoren tot onderwijs en van horeca tot de winkels – moeten nadenken over wat de premier “het nieuwe normaal” noemt: een samenleving waarin 1,5 meter afstand voorlopig de norm blijft.

Dat betekent dat restauranthouders moeten bedenken hoe zij voldoende afstand tussen de gasten kunnen garanderen en moeten scholen denken aan nieuwe omgangsvormen, waardoor bijvoorbeeld ouders hun kinderen niet meer tot in het klaslokaal mogen afzetten. Want hoewel het heropenen van de scholen en de horeca op termijn tot een van mogelijkheden behoort, zal een ander deel van de maatregelen naar verwachting nog veel langer van kracht blijven.

Drie voorwaarden voor versoepeling
Allereerst moet de zogenoemde verspreidingsgraad – de hoeveelheid mensen aan wie een besmette persoon het coronavirus overdraagt – voor langere tijd onder de 1 komen. Daarnaast moet de capaciteit op de intensive care weer terug naar het normale niveau en moet er op grote schaal bron- en contactonderzoek plaats kunnen vinden. Met de voorgenomen uitbreiding van de testcapaciteit en de introductie van corona-apps hoopt het kabinet besmettingen beter op te sporen en te isoleren.

Hoelang het zal duren voordat aan deze drie voorwaarden is voldaan, is niet duidelijk. Wel is duidelijk dat alles “eind april zeker niet normaal” zal zijn, zei Rutte.

Translate »