Mijlpaal: 100 hectare zonnedak in Greenport Venlo

Mijlpaal: 100 hectare zonnedak in Greenport Venlo

Aan het einde van 2021 lag er ruim 100 hectare aan zonnepanelen op de daken van 16 bedrijfspanden in Greenport Venlo. Samen leveren de ruim een kwart miljoen panelen maar liefst 91.666 MWh energie. Gemiddeld gebruiken de bedrijven hiervan 23% zelf en worden de overige 70.169 MWh terug geleverd aan het net. Voldoende om bijna 19.000 huishoudens jaarlijks van groene stroom te voorzien.

Bedrijven die in Greenport Venlo een bedrijfspand bouwen, worden contractueel verplicht gasloos te bouwen en de dakconstructie en technische installaties geschikt te maken voor een zonnedak. In de praktijk blijkt dat ze verder weinig aanmoediging nodig hebben. Nadat in 2018 Michael Kors het eerste zonnedak realiseerde, volgden anderen al snel. De 70.159 MWh die wordt terug geleverd aan het net, levert voldoende groene energie om 18.800 huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien. Onder andere hiervoor heeft Enexis in 2020 een nieuw transportverdeelstation bij klaver 3 gebouwd.  Naast deze 100 hectare zijn er nog 26 hectare nieuw zonnedak in ontwikkeling.

Energieleverende distributiecentra
Ruud van Heugten, directeur Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo spreekt van een mijlpaal: “Greenport Venlo heeft de ambitie om in het gebied zoveel mogelijk duurzame energie op te wekken. De grote daken van de nieuwe gebouwen lenen zich bijzonder goed voor zonnepanelen. Dit is ook een signaal dat de omgeving afgeeft. We beschouwen dit dan ook, net als de aanleg van het windpark Greenport Venlo, als een belangrijke mijlpaal in de duurzame ontwikkeling van Greenport Venlo”.

Windpark Greenport Venlo
In 2021 startten Greenchoice en Windunie met de bouw van Windpark Greenport Venlo. In totaal bouwen ze acht windmolens langs het spoor tussen Venlo en Horst-Sevenum. De windmolens leveren samen elektriciteit voor 30.000 huishoudens. Het windpark is in 2023 operationeel.

Translate »