Onthulling lichtkunstwerk schoorsteen Wienerberger

Onthulling lichtkunstwerk schoorsteen Wienerberger

VENLO – Onze regio kent van oudsher veel bedrijvigheid, veel maakindustrie. Al in de Romeinse tijd werden er tegels en dakpannen van klei gebakken in Tegelen. Zo’n twee eeuwen geleden ontwikkelde Venlo-Tegelen zich tot een van de eerste geïndustrialiseerde regio’s van Nederland. Herkenbare symbolen van deze maakindustrie waren tientallen fabrieksschoorstenen, die in het verleden het beeld van de stad domineerden.

Vooral in Tegelen stonden er behoorlijk veel. Het merendeel is echter verdwenen. Een paar karakteristieke exemplaren bleven bewaard en behoren tegenwoordig tot het cultureel erfgoed van onze stad. De schoorsteen van Wienerberger in Tegelen is al jaren niet meer in gebruik. Sloop lag op de loer. De schoorsteen is inmiddels gerenoveerd door een gezamenlijke inspanning van Wienerberger, BOEI (een non-profitorganisatie gericht op cultureel erfgoed), gemeente en provincie.

Lichtbaken
Naast de renovatie is de schoorsteen getransformeerd in een interactief lichtkunstwerk ‘Lichtbaken van Venlo’. Het ontwerp is van Yvonne Rooding en Suzanne Berkers. De spanbanden van de schoorsteen zijn voorzien van LED licht en kunnen geprogrammeerd worden in kleur en intensiteit. Hierdoor kan de schoorsteen een nieuwe functie als communicatietool innemen. Realisatie van het kunstwerk is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van BOEi, gemeente, Ondernemend Venlo, Scheuten Foundation, Rabobank, Addit en donateurs.

Vanaf 16 november (rond 20.30 uur) gaat het lichtkunstwerk aan en zal de schoorsteen Wienerberger verlicht zijn. Met de realisatie van dit kunstwerk wordt de schoorsteen van Wienerberger hét herkenningspunt aan de zuidzijde van de stad.

Translate »