Opening fietsverbinding Greenport Venlo

Opening fietsverbinding Greenport Venlo

In de ochtend van donderdag 7 september werd de nieuwe fietstunnel onder de Greenportlane (N295) ter hoogte van Arrow Electronics en de Dorperdijk officieel in gebruik genomen. Thijs Kuijpers, wethouder gemeente Horst aan de Maas, Jasper Kuntzelaers, gedeputeerde provincie Limburg, en Ruud van Heugten, Directeur Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo verrichtten de feestelijke openingshandeling. Onder aanmoedigend gejuich van omstanders, stapten zij op de fiets om als eerste van de tunnel gebruik te maken.

In de prachtige zomerzon werden de aanwezigen om klokslag half elf, onder het genot van een kop koffie en cake, verwelkomd door een trotse directeur Ruud van Heugten. Hij sprak uit zeer tevreden te zijn met de nieuwe ‘fietsonderdoorgang’, waarmee de verkeerssituatie tussen klaver vijf en zes een stuk veiliger wordt. Met de komst van nieuwe bedrijven in klaver zes nemen steeds meer mensen de fiets naar hun werk en steken daarbij de drukke Greenportlane over. “Dat zorgde voor steeds gevaarlijkere verkeerssituaties,” vertelt van Heugten. “We besloten dat daar iets aan móest veranderen en begonnen met de ontwikkeling van deze fietstunnel.”

Technisch hoogstandje
Iets wat ogenschijnlijk makkelijk lijkt, had toch wat voeten in de aarde. “Alles was er eigenlijk al,” vervolgt van Heugten. “De Greenportlane met daaromheen waterbekkens; waar was nog plek voor een fietspad?” Gelukkig had aannemer Heijmans daar voldoende ideeën over. Zij realiseerden de fietstunnel middels een technisch hoogstandje. Zo startten zij in het najaar van 2022 met de graafwerkzaamheden en in het voorjaar van 2023 werd het tunnelgedeelte, dat toen al volledig in elkaar was gezet, feilloos onder de brede weg geschoven.

Derde fietsverbinding
Naast het reeds bestaande ecoduct met fietspad en de fietsbrug over de Greenportlane, is dit de derde veilige fietsverbinding die het fietspadennetwerk tussen het Venlose en Horster deel van bedrijventerrein Trade Port Noord met elkaar verbindt. Iets wat volgens wethouder Thijs Kuijpers, naast letterlijk, ook figuurlijk een mooie nieuwe verbinding is tussen beide gemeenten. “Daarbij vinden wij het als regio heel belangrijk om een positieve gezondheid te promoten. Lekker fietsen past daar natuurlijk goed bij en dat faciliteren we steeds verder met deze nieuwe verbinding,” vertelt Kuijpers trots. “We staan hier op het meest duurzame bedrijventerrein van Nederland. Daar hoort bij dat je op een duurzame manier naar je werk kunt komen. Met de fiets bijvoorbeeld.” Gedeputeerde Kuntzelaers, die voorheen jaren werkzaam was in Venlo, haakt daar graag op aan: “Ik vind het prachtig om te zien hoe dit gebied in ontwikkeling is en hoe er in samenwerking met de provincie nieuwe, groene verbindingen worden gelegd. Om dan zelf, in mijn eigen woonplaats, bij de opening aanwezig te zijn, maakt mij erg trots.”

Recreatie

Ook recreatieve fietsers hebben deze route inmiddels ontdekt. Dat bleek maar weer toen net voor het ‘officiële’ openingsmoment gewoon al een passerende fietser besloot de tunnel te nemen. De fietstunnel is volgens Ruud van Heugten een mooi voorbeeld van iets van Greenport teruggeeft aan de omgeving. “Wij horen wel eens van mensen die hier in de buurt wonen dat ze met alle nieuwe ontwikkelingen soms letterlijk de weg kwijt zijn. Een fietsroute die ze altijd namen is bijvoorbeeld verplaatst. Met deze nieuwe toevoeging aan de Greenport Bikeway, wordt het gebied weer toegankelijker voor omwonenden en recreanten.”

Translate »