Samenwerkingsverband Euregio Rijn-Maas-Noord nu opleidingsbedrijf

Samenwerkingsverband Euregio Rijn-Maas-Noord nu opleidingsbedrijf

MÖNCHENGLADBACH – Sinds 18 februari is de euregio Rijn-Maas-Noord officieel opleidingsbedrijf volgens het Duitse onderwijssysteem. Marleen Verberkt uit Venlo is nu gekwalificeerd als opleider voor Azubis (Auszubildene), waardoor de euregio Rijn-Maas-Noord deze studenten kan begeleiden en opleiden. Bilal Lahrichi (20) is de eerste Azubi die zijn opleiding voor Kaufmann für Büromanagement bij de euregio zal volgen.

Marleen Verberkt werkt als projectcoördinator voor het INTERREG-project euregio-Xperience. Met taalcursussen, cultuur- en sollicitatietrainingen, bedrijfsbezoeken en stageplaatsen krijgen stagiairs uit beide landen de kans om de euregionale arbeidsmarkt te leren kennen. In het kader van euregio-Xperience kunnen bedrijven zich bijvoorbeeld presenteren of een rondleiding organiseren. “Samen met Nederlandse bedrijven worden momenteel de mogelijkheden onderzocht om te worden gecertificeerd als Duits opleidingsbedrijf, zodat Duitse Azubis daar ook kunnen leren en werken. Vooral bedrijven die actief zijn op de Duitse markt zijn hierin geïnteresseerd”, aldus Marleen Verberkt.

Positief
Opleidingsmanager Thomas Schrörs-Runo van de Industrie- und Handelskammer Mittlerer Niederrhein vindt het positief dat de Nederlandse het examen van de Duitse Kamer van Koophandel heeft gehaald. “In Nederland is er een ander onderwijssysteem. We zijn erg blij dat er over de grens gebruik wordt gemaakt van deze certificering. Wij wensen Marleen Verberkt en de euregio dan ook veel succes met hun Azubi.”

De euregio Rijn-Maas-Noord is een grensoverschrijdend samenwerkingsverband dat tot doel heeft de Duits-Nederlandse samenwerking in het grensgebied te versterken. Zo’n 30 gemeenten en overheidsinstanties uit beide landen zijn lid van de euregio, evenals Industrie- und Handelskammer en MKB-Limburg. De algemene activiteiten van de euregio Rijn-Maas-Noord worden mede gefinancierd door subsidies van de provincie Limburg en door de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Projecten in het kader van de het INTERREG V A-programma worden gefinancierd door de Europese Unie, de provincie Limburg en de ministeries van Economische Zaken van Nederland en van Noordrijn-Westfalen. De euregio is ook verantwoordelijk voor het GrensInfoPunt voor mensen die over de grens willen werken alsmede het project euregio-Xperience dat stages, taalcursussen en sollicitatietrainingen voor MBO-studenten verzorgt.

Translate »