Twee nieuwe leden euregio rijn-maas-noord

Twee nieuwe leden euregio rijn-maas-noord

VENLO – De Duitse gemeente Schwalmtal en MKB Limburg (1.300 leden) zijn sinds 1 januari 2020 lid van de euregio rijn-maas-noord.

Burgemeester Michael Pesch ziet voor zijn gemeente in de komende jaren veel grensoverschrijdende mogelijkheden. “Schwalmtal is van oudsher een sterke industriegemeente met een gezonde mix van metaalverwerking, levensmiddelenindustrie, logistiek en dienstverlening. Wij hebben op dit moment twee grote industrieterreinen in ontwikkeling, die door investeerders ingericht en verkocht worden. Ook Nederlandse ondernemingen zijn hier natuurlijk welkom. De centrale ligging in het midden van Europa en de directe nabijheid tot steden als Düsseldorf, Krefeld en Mönchengladbach, alsook tot Nederland, bieden zeer goede afzetmogelijkheden. Wij beschikken over een economisch service-center, waar bedrijven competent, snel en niet bureaucratisch worden geholpen. Ook zijn toeristen welkom in het idyllische Schwalmtal in het oostelijke deel van het natuurpark Schwalm-Nette, voor een kort of langer verblijf. Kortom de euregio is economisch en toeristisch belangrijk om ons grensoverschrijdend te positioneren,” aldus burgemeester Pesch, wiens moeder uit Nederland kwam.

Met MKB-Limburg is er opnieuw een vertegenwoordiger namens het bedrijfsleven aan de Nederlandse kant, na het vertrek van de Kamer van Koophandel. Door MKB Limburg (1.300 leden) krijgen bedrijven uit Noord- en Midden-Limburg meer zicht op de grensoverschrijdende mogelijkheden van de euregio rijn-maas-noord. Gijs Hendrikx, regiovoorzitter MKB Noord-Limburg: „Wij zijn lid geworden zodat we de grensoverschrijdende kansen beter kunnen benutten. Dat werkt het beste wanneer we Duitse en Nederlandse ondernemers samenbrengen in een netwerk. Wanneer het bijvoorbeeld over thema’s gaat zoals cybersecurity en arbeidsmarkt. De digitale infrastructuur is wereldwijd en wordt niet beperkt door landsgrenzen. Hoe kun je bijvoorbeeld de online security het beste organiseren? Dat geldt ook voor de internationale arbeidsmarkt. Hoe kun je tot een goede arbeidsbemiddeling komen? MKB Limburg is de juiste partner om dit soort uitdagingen grensoverstijgend samen met de ondernemers en de euregio aan te gaan.”

De euregio rijn-maas-noord is een grensoverschrijdend samenwerkingsverband dat tot doel heeft de Duits-Nederlandse samenwerking in het grensgebied te versterken. Zo’n 30 gemeenten en overheidsinstanties uit beide landen zijn lid van de euregio, evenals Industrie- und Handelskammer en MKB-Limburg. De algemene activiteiten van de euregio rijn-maas-noord worden mede gefinancierd door subsidies van de provincie Limburg en door de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Projecten in het kader van de het INTERREG V A-programma worden gefinancierd door de Europese Unie, de provincie Limburg en de ministeries van Economische Zaken van Nederland en van Noordrijn-Westfalen. De euregio is ook verantwoordelijk voor het GrensInfoPunt voor mensen die over de grens willen werken alsmede het project euregio-Xperience dat stages, taalcursussen en sollicitatietrainingen voor MBO-studenten verzorgt.

Translate »