Bezoek Ministerie OCW aan Venlo

Bezoek Ministerie OCW aan Venlo

Op 17 januari was de Taskforce instroom internationale studenten van het Ministry of Education, Culture and Science (OCW) op uitnodiging van de euregio rhein-maas-nord te gast bij Canon Production Printing in Venlo. De vier ambtenaren die zich met het wetsvoorstel bezighouden hadden er, gezien de sneeuwval, een hele reis voor over. Burgemeesters, werkgevers(organisaties), onderwijsinstellingen en andere stakeholders kregen uitleg over de nog in ontwikkeling zijnde Wet Internationalisering in Balans (WIB).  

Het doel van het wetsvoorstel internationalisering in balans is het zorgen voor een balans tussen voordelen en nadelen van internationalisering in het hoger onderwijs. De wet geeft onderwijsinstellingen en de minister instrumenten gericht op de opleidingstaal, de taalvaardigheid van studenten, het toelaten van een maximum aantal studenten bij een opleiding (numerus fixus) en het nemen van regie. Op die manier kunnen zij beter sturen. Het wetsvoorstel zal invloed hebben op de (eu)regio op het gebied van grenseffecten, de arbeidsmarkt en de zogeheten internationale uniciteit. Afgelopen zomer was er een internetconsultatie die flink wat reacties opleverde voor het ministerie. De euregio rijn-maas-noord stuurde een open brief aan demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf met de oproep om de situatie in de grensregio’s nog eens goed te bekijken. De brief leidde zowel in Nederland als Duitsland tot veel media-aandacht, waarbij directeur Maike Hajjoubi vooral aan de Duitse media veel tekst en uitleg gaf.

Hoewel nog niet duidelijk is hoe de wet er precies uit gaat zien en wanneer de wet wordt ingevoerd, werd wel duidelijk dat de regio Venlo graag ziet dat er met haar 360 graden ligging rekening wordt gehouden. Als metafoor gebruikte Michiel Savelsbergh het eenzijdige beeld dat de jaarlijkse Atlas voor (nederlandse) gemeenten oproept in de grensregio. Als je de grensligging met Duitsland wel meeneemt dan ziet het (economisch)potentieel van grenssteden als Gemeente VenloGemeente Roermond en Gemeente Sittard-Geleen er opeens heel anders uit.

Dank voor de deelname en bijdragen van: Mark HendriksMaurice JongenVincent PijnenburgMarleen VerberktMarcel FrielinckTon RaijmakersErwin BoomStynke DoumaNicole RamaekersWouter JossoKatelijn Lukassen-Bouwmans en Thomas Cleij.

Foto (vrnl) burgemeester Antoin ScholtenMaike HajjoubiMireille Merx-Chermin (Canon) en burgemeester Christian Kuesters van de Stadt Nettetal. In zijn gemeente wonen zo’n 500 studenten die bij Fontys Venlo University of Applied Sciences studeren. bron: Euregio Rhein-Maas-Nord.

Translate »