Bouw eerste circulaire woongebouw in Venlo van start

Bouw eerste circulaire woongebouw in Venlo van start

VENLO – Trots kan het bouwteam van Maaswaard te Venlo mededelen dat alle seinen op groen staan om van start te gaan met de bouw van dit bijzondere project! Dit wordt pal naast het spraakmakende stadskantoor gerealiseerd. Het plan wordt de circulaire evenknie van dit Cradle to Cradle overheidsgebouw, maar dan op het niveau van wonen: comfortabel, gezond, ambitieus en van een aparte klasse.

Janssen de Jong Bouw gaat het project realiseren. De afgelopen periode heeft het bouwteam, bestaande uit B-Right Urban Living (voorheen Camelot Real Estate), Janssen de Jong Projectontwikkeling, Kraaijvanger Architects en Janssen de Jong Bouw, met haar partners intensief samengewerkt aan de voorbereiding om te kunnen starten. Ook gemeente Venlo heeft hier op positieve wijze aan bijgedragen.

Complexe bouwopgave
Zowel het stadskantoor als het nieuwbouwplan zijn ontworpen door Kraaijvanger Architects. De bouw begint vandaag. Janssen de Jong Bouw verwacht het project binnen een jaar te realiseren. Louis Camps, algemeen directeur cluster Wonen: “Het project Maaswaard past heel goed bij de strategie van Janssen de Jong Bouw: complexere bouwopgaven in een bouwteam oplossen vanuit een industrieel perspectief. Omdat er nauwelijks bouwplaatsruimte is en er veel bewegingen rondom de locatie zijn, is gekozen voor een (grotendeels) prefab bouwsysteem: een betonnen skelet opgebouwd uit prefab-wanden en -vloeren en aluminium gevelelementen met geïntegreerde PV-panelen. Op locatie worden deze steigerloos en met een vaste bouwkraan gemonteerd. Door prefab te bouwen is er minder bouwverkeer en draagt deze keuze bij aan de duurzaamheidsambities voor dit project. Een project waar wij allen trots op zijn!”

Materialenpalet
Om de nieuwbouw naadloos aan te laten sluiten op het bestaande stadskantoor wordt met hetzelfde materialenpalet gewerkt, bestaande uit hout, groene gevels, aluminium en beton (deels gerecycled). De hoge duurzaamheidsambities zijn tevens zichtbaar in PV-panelen in de gevels, hergebruik van de houten Accoya-delen van de wachtende gevel van het stadskantoor, groene gevels en buitenruimten en diversiteit door gemeenschappelijke functies. Hiermee voldoet het gebouw op energetische vlak aan de nieuwe BENG-eisen.

Mark van Doorn, directeur Janssen de Jong Projectontwikkeling: “We willen altijd voorop lopen qua circulariteit en duurzaamheid. We zijn er dan ook heel trots op dat we dit circulaire gebouw op deze bijzondere plek mogen realiseren!”

95 appartementen en 5 stadswoningen
B-Right Urban Living neemt het beheer van de woningen op zich. Het woonprogramma bestaat onder meer uit 95 appartementen, onderverdeeld in 80 tweekamerappartementen en 15 studio’s. Hiermee spelen de ontwikkelaars in op de steeds groter wordende doelgroep één- en tweepersoonshuishoudens in Venlo.

René Bovens van B-Right Urban Living licht toe: “Met dit project dragen we bij aan het oplossen van de woningnood. Er zijn steeds meer één- en tweepersoonshuishoudens. Jongeren, starters, jongwerkenden, medioren die gescheiden zijn en ouderen die kleiner (gelijkvloers) willen wonen. We constateren dat deze doelgroepen in steden niet in aanmerking komen voor enerzijds een koopwoning en vaak ook niet voor een sociale woning bij een woningcorporatie. Wij voorzien met dit project in de behoeften van deze doelgroepen.”

Compleet ingerichte appartementen
25 van deze appartementen zijn bestemd voor spoedzoekers, die de appartementen voor maximaal twee jaar kunnen huren. Het unieke van de appartementen is dat deze allemaal compleet gemeubileerd en gestoffeerd worden verhuurd door B-Right Urban Living. De servicefuncties behorende bij de appartementen bestaan uit een inpandige gemeenschappelijke fietsenstalling, een complexbeheerder, een ruimte voor gemeenschappelijke activiteiten en een fraaie binnentuin.

Bovens: “Bij het ontwerp is nagedacht over dat het complex meer is dan alleen een woonplek. Dankzij slimme oplossingen zoals de gemeenschappelijke voorzieningen en binnentuin, stimuleren wij bewoners elkaar te ontmoeten en sociale contacten op te doen.”
Naast genoemde appartementen bestaat het woonprogramma uit vijf stadswoningen die gerealiseerd worden op de bestaande parkeerkelder bij het stadskantoor.

Prachtige woonplek
Ook de gemeente Venlo is blij dat de omgeving van het stadskantoor nu gereed komt. In de oorspronkelijke planning was de vleugel die nu gebouwd wordt, al voorzien. Deze werd echter niet gebouwd vanwege de economische situatie. “We zijn blij met de duurzame uitvoering en het ontwerp dat mooi aansluit bij ons stadskantoor en zijn ervan overtuigd dat het een prachtige woonplek voor veel mensen zal worden”, aldus Marij Pollux, wethouder Duurzaamheid van de gemeente Venlo.

Translate »