De vijf Euregio’s: vergoed testkosten voor grenspendelaars

De vijf Euregio’s: vergoed testkosten voor grenspendelaars

Dagelijks steken duizenden grenspendelaars de grens met Duitsland en Nederland over om te gaan werken. Bij de GrensInfoPunten van de vijf Euregio’s komen veel vragen binnen over de kosten van de verplichte coronatesten voor grenswerkers, die zich iedere 72 uur moeten laten testen. Vooral degenen die niet in loondienst zijn bij een Duits bedrijf krijgen te maken met hoge kosten. Zij vallen buiten de éénmaal per week verplichte test die voor Duitse bedrijven vermoedelijk vanaf midden volgende week gaat gelden. Toch kunnen ook Nederlandse grensarbeiders in Duitse loondienst, die zich via de Duitse werkgever kunnen laten testen, alsnog tegen extra kosten aanlopen. In principe hoeft de Duitse werkgever namelijk maar een test per week aan te bieden.

Omdat testen met een geldig testbewijs en zonder klachten niet mogelijk zijn bij de GGD’s nemen commerciële testpartijen dit over tegen hoge tarieven tussen de € 60 en € 150,- euro. Voor grenspendelaars is een negatieve test 72 uur geldig waardoor er in zes dagen twee testen nodig zijn. Dit betekent dat ze per week tussen de € 120,- en € 300,- euro aan testkosten kwijt zijn. Per maand is dit dan € 480,- tot zelfs € 1.200,- per persoon.

Euregio rhein-maas-nord is van mening dat deze kosten voor werkgevers en werknemers te hoog zijn. De vijf Euregio’s roepen daarom zowel de Duitse als Nederlandse overheid op dit gezamenlijk op te lossen. Wij pleiten ervoor dat Nederlandse én Duitse grenswerkers hetzelfde behandeld worden als werknemers in Duitsland en Nederland en geen kosten hoeven maken bij verplichte testen.

Dit pleidooi van de Euregio’s is niet bedoeld om het doen van boodschappen, tanken over de grens of om uitstapjes weer mogelijk te maken. Ook is het niet onze intentie de impact van het coronavirus te bagatelliseren. Het doel van de vijf Euregio’s is om het noodzakelijke (economische) grensverkeer niet te belemmeren, maar op een eerlijke manier te steunen door de kosten daarvoor te dragen en een testinfrastructuur in Nederland te ontwikkelen. Dit geldt ook voor noodzakelijk familie- en artsbezoek, scholieren en studenten. Daarvoor vragen wij uw hulp.

 

Translate »