Convenant voor aanpak problemen als foutparkeren vrachtwagens

Convenant voor aanpak problemen als foutparkeren vrachtwagens

VENLO – De gemeente Venlo en Ondernemend Venlo investeren in vier jaar tijd 1,5 miljoen euro in gezamenlijke projecten, zoals het bestrijden van parkeeroverlast door vrachtwagens. Wethouder Erwin Boom en voorzitter Peter Thissen van Ondernemend Venlo tekenden hiervoor een convenant.

Volgens wethouder Erwin Boom van Economie is het uniek in Nederland dat een ondernemersvereniging zo’n forse bijdrage levert. Het gaat om 352.000 euro; de rest (1,17 miljoen euro) komt van de gemeente. Zo meldt dagblad ‘De Limburger’.

Ondernemend Venlo behartigt de belangen van 1285 bedrijven op 20 bedrijventerreinen in Venlo, die samen 40.000 werknemers hebben. De vereniging heeft een wensenlijstje op het bureau van wethouder Boom gelegd, vertelt voorzitter Peter Thissen. De wethouder stond er welwillend tegenover, op voorwaarde dat ook de ondernemers in de buidel tasten. Nadat zij die bereidheid hadden uitgesproken, werden concrete projecten uitgewerkt.

Truckparking
Het meeste geld gaat naar de bestrijding van de overlast van foutgeparkeerde vrachtwagens. De bewaakte truckparking aan de James Cookweg wordt uitgebreid met 165 plaatsen naar 390. Eerder hadden de Europese Unie en de provincie Limburg al bijdragen geleverd. De uitbreiding vindt volgend jaar plaats. Vanaf dat moment gaat de gemeente streng handhaven op foutparkeren. „Wekelijks één of twee dagen. We gaan het probleem uitbannen”, belooft wethouder Boom.

Bij controles eind vorig jaar bleek dat op doordeweekse dagen gemiddeld vijftig foutgeparkeerde vrachtwagens per dag werden aangetroffen. In het weekeinde en op Duitse zondagen, als de vrachtwagens in Duitsland niet mogen rijden, leidt het foutparkeren vaak tot chaos. Chauffeurs parkeren hun truck in woonwijken en op bedrijventerreinen, waarbij ze soms ingangen blokkeren. Boom komt binnenkort met een aanpak van de problemen op Duitse zondagen.

Noorderpoort
De gemeente en Ondernemend Venlo investeren samen 150.000 euro om bedrijven en bedrijventerreinen duurzamer te maken. Dat varieert van het plaatsen van zonnepanelen en het opvangen van regenwater tot het ontwikkelen van een warmtenet. Prioriteit krijgen Noorderpoort en Venlo Trade Port. Voor het project is tevens een subsidie van 1,8 miljoen euro aangevraagd.

Gemeente en Ondernemend Venlo investeren allebei 140.000 euro om de uitstraling van de bedrijventerreinen te verbeteren door het groenonderhoud op orde te brengen. Boom: „We gaan van een rapportcijfer 6 naar een 8.” Ten slotte maken ze geld vrij voor het verbeteren van het openbaar vervoer, zodat werknemers gemakkelijker naar hun werk kunnen.

Translate »