Bijeenkomst over nieuwe Omgevingswet opgeschoven

Bijeenkomst over nieuwe Omgevingswet opgeschoven

VENLO – Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) heeft onlangs aangegeven dat de invoering van de Omgevingswet met een jaar wordt opgeschoven: niet per 1 januari 2021, maar 2022. De gemeente Venlo verplaatst de bijeenkomst met Ondernemend Venlo (OV) om dieper in te gaan op de materie op van dit jaar naar volgend jaar.

Dat laat wethouder Alexander Vervoort (Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Sport) weten aan het bestuur van OV.

Vertraging
Twee maanden geleden was al bekend gemaakt, dat de geplande invoerdatum van 1 januari 2021 door een vertraagde oplevering van de software onhaalbaar was. De landelijke afspraak was dat wetgeving en het landelijke ICT-systeem (Digitaal Stelsel Omgevingswet) op 1 januari 2020 opgeleverd zouden worden zodat alle gemeenten en ketenpartners een jaar de tijd hadden om o.a. de software te implementeren, de ICT-systemen te voorzien van inhoudelijke content, ketenafspraken te maken en in praktijk te oefenen met de nieuwe werkprocessen. Ook het wetgevingsproces liep vertraging op. Tenslotte doet de coronacrisis een aanslag op de noodzakelijke oefentijd met de systemen en werkprocessen.

Situatie in Venlo
Het project ‘implementatie Omgevingswet’ in onze gemeente lag overigens op koers om per 1 januari 2021 de organisatie voldoende gereed te hebben. Vervoort: “Zoals u zich wellicht herrinnert, hebben wij u als gemeente Venlo al een eerste keer bijgepraat over alle veranderingen die de Omgevingswet met zich meebrengt. De afspraak was, dat we elkaar in de loop van dit jaar weer zouden ontmoeten om dieper op de materie in te gaan. Het lijkt ons beter die bijeenkomst naar volgend jaar door te schuiven, zodat we elkaar adequater en actueler kunnen informeren. Ook de publieke informatiecampagne, die was voorzien vanaf de zomervakantie, verhuist naar volgend jaar. We zullen u dan opnieuw benaderen met een uitnodiging om van gedachten te wisselen over de Omgevingswet.”

Translate »