Icoon van de maakindustrie Venlo wordt symbool voor de stad

Icoon van de maakindustrie Venlo wordt symbool voor de stad

VENLO – De gemeente Venlo kent van oudsher veel bedrijvigheid, veel maakindustrie. Zo’n twee eeuwen geleden ontwikkelde de regio Venlo zich als een van de eerste geïndustrialiseerde regio’s van Nederland. Herkenbare symbolen van deze maakindustrie waren talloze fabrieksschoorstenen, die in het verleden het stadslandschap domineerden. Het merendeel is de afgelopen decennia verdwenen.

Een paar karakteristieke exemplaren bleven echter bewaard. Het is opvallend dat deze schoorstenen zonder uitzondering op prominente zichtlocaties liggen: pal aan of vlak bij de snelweg. Daarmee zijn ze voor eenieder die de stad doorkruist duidelijk zichtbaar en herkenbaar. De schoorstenen vertellen aan passanten en bezoekers wie we zijn en waar we vandaan komen: een stad van makers en doeners.

De gemeente Venlo wil het verhaal van de maakindustrie en de symbolen die daarbij horen in de schijnwerpers zetten. Letterlijk en figuurlijk. Als eerste komt de 70 meter hoge schoorsteen van Wienerberger, ter hoogte van de samenkomst van de A73 en de A74, aan de beurt. Samen met Wienerberger, BOEi (herontwikkeling industrieel erfgoed) en de provincie Limburg is een plan gemaakt om de schoorsteen te restaureren en te behouden voor de toekomst. Maar daar blijft het niet bij. Het is de bedoeling om de schoorsteen door middel van een spraakmakend kunstwerk te transformeren tot lichtbaken voor Venlo-Tegelen. Daarmee wordt de schoorsteen als icoon van de maakindustrie hét symbool voor de stad, waar dagelijks meer dan 90.000 passanten aan voorbij rijden.

De schoorsteen moet geen statisch object blijven. Het bouwwerk moet gaan communiceren, het verhaal van de maakindustrie vertellen, zonder een ‘ordinaire’ reclamezuil te worden. Daar is creativiteit en ondernemersgeest voor nodig. Beeldend kunstenaars Yvonne Rooding en Suzanne Berkers hebben al een eerste basisontwerp gemaakt. Maar dat ontwerp moet nog worden bijgeschaafd en uitvoeringsgereed worden gemaakt. Daar hebben we u als ondernemer bij nodig.

Graag willen me een aantal van u in gesprek om het ontwerp naar een volgende fase te tillen. Op dinsdag 17 december vanaf 19 uur vindt in de Innovatoren een inspiratiesessie plaats. U bent daarvoor van harte uitgenodigd. Aanmelden kan bij Denise van Meegeren (d.vanmeegeren@venlo.nl) of Roy Denessen (r.denessen@venlo.nl). We hopen u te zien!

Translate »