Innovatieve methode voor duurzame gezondheid & geluk

Innovatieve methode voor duurzame gezondheid & geluk

Ieder mens heeft ze wel: goede voornemens of doelen die je wilt bereiken. Gezond eten of meer bewegen bijvoorbeeld. Maar vaak lukt het niet om goede voornemens vol te houden en doelen daadwerkelijk te bereiken. Hoe kan het toch dat mensen die een gezonde leefstijl nastreven dit zo moeilijk vinden? En dan met name om dit vol te houden.

Naar die vraag heeft Chantal Linders onderzoek gedaan. Anderhalf jaar geleden startte ze met greenhabit. Een methode waarmee mensen niet alleen een gezonde leefstijl kunnen ontwikkelen, maar ook leren hoe ze dit kunnen volhouden.

Gezonde leefstijl als gewoonte
“Uit onderzoek blijkt dat je voor het ontwikkelen van een gewoonte zoals gezond eten of meer bewegen minimaal 68 dagen nodig hebt. De methode greenhabit richt zich dan ook op de ontwikkeling van nieuwe gewoontes,” aldus Chantal Linders. Gedurende twaalf weken gaat een deelnemer via gamification (een app/online methode) aan de slag. Iedere dag besteed de deelnemer aandacht aan 5 elementen die ervoor zorgen dat hij of zij een gezonde leefstijl ontwikkelt en volhoudt. Deelnemers kunnen punten verzamelen, worden positief gestimuleerd en verdienen beloningen die ze kunnen ophalen bij lokale bedrijven.

Innovatie door focus op balans
De combinatie van een game en samenwerking met je directe omgeving en bedrijven (parels uit de regio) maken van greenhabit een innovatieve methode. Zo bouwt greenhabit een vitaal ecosysteem. Wat de methode echt uniek maakt, is de focus op het ontwikkelen van nieuwe gewoontes en de sociale aandacht. De focus ligt dus niet direct op doelen als afvallen of meer bewegen. Oprichter Chantal Linders is er namelijk van overtuigd dat het kunnen bereiken en volhouden van een gezonde leefstijl vooral een mentale kwestie is.

“Als je de juiste balans weet te vinden in je leven en de dingen die jij belangrijk vindt én je werkt hier consequent aan, dan wordt het een gewoonte en bereik je je doel van een gezonde leefstijl als vanzelf,” zegt Chantal Linders. “Zo krijg je de regie over je eigen leven. We zijn gelukkiger als we in balans zijn.”

In de methode wordt daarom veel aandacht besteed aan persoonlijke groei en zaken als omgaan met werkdruk en omgaan met situaties die mensen uit balans brengen. De methode leert mensen om elke dag 5 dingen te doen: gezond eten, bewegen, ontspannen, positief denken en aandacht voor de sociale omgeving.

Vanaf januari 2019 in heel Noord-Limburg
Inmiddels is de methode in 3 proeftuinen uitvoerig getest. De resultaten zijn zeer positief. In januari 2019 wordt de methode via werkgevers uitgerold in heel Noord-Limburg. Deze regio is daarmee de eerste regio in Nederland waar greenhabit actief wordt. Dit past goed bij de ambitie om de gezondste regio in 2025 te worden. Onder andere de Brightlands Campus Greenport Venlo en de gemeente Horst aan de Maas werken mee aan dit project.

Klik hier voor meer informatie over greenhabbit
Translate »