Maak van UBO-register geen telefoonboek voor criminelen!

Maak van UBO-register geen telefoonboek voor criminelen!

Gegevens van aandeelhouders worden geregistreerd in een UBO-register. Vooral voor familiebedrijven kan dit grote consequenties met zich meebrengen. “Zij vrezen een soort telefoonboek voor criminelen”, aldus Giel Braun, voorzitter Limburgse Werkgevers Vereniging/LWV.

Ondanks de verbeteringen die minister Hoekstra van Financiën heeft aangebracht in het wetsvoorstel voor het UBO-register, zijn veel familiebedrijven nog altijd erg bezorgd over het vastleggen van de gegevens van aandeelhouders in een register. De ondernemers vrezen namelijk dat criminelen aan de haal gaan met die gegevens.

Doel van het Europese UBO-register is het tegengaan van witwassen en de financiering van terrorisme. Volgens LWV blijven de ‘echte boeven’ buiten schot omdat zij hun bv’s buiten de Europese Unie hebben ondergebracht.

Geen commercieel gebruik
Commerciële partijen mogen informatie uit het UBO-register niet gebruiken, stelt de LWV. Die ruimte lijkt nu toch te ontstaan. Alleen partijen die onder toezicht staan, zoals banken en verzekeraars, zouden toegang mogen hebben.

Translate »