Strooibeleid bedrijventerreinen Ondernemend Venlo

Strooibeleid bedrijventerreinen Ondernemend Venlo

VENLO – Op dit moment ontvangen wij veel meldingen dat de wegen niet schoon en ijsvrij zijn. Het afgelopen weekend zijn veel bedrijven druk bezig geweest om wegen in en rondom Venlo sneeuw- en ijsvrij te maken. Echter door de extreme winterse omstandigheden is het op sommige plaatsen heel moeilijk de sneeuw weg te schuiven omdat er ijs onder zit.

Hoe is het strooibeleid geregeld op de 20 bedrijventerreinen in de BIZ Ondernemend Venlo?
Alleen de doorgaande wegen worden door de gemeente gestrooid: de wielen van het verkeer moeten het zout ‘meenemen’ naar de onderliggende straten. Deze wegen zijn beschreven en liggen vast in Gladheidsbestrijdingsplan Gemeente Venlo. Veelal wordt er preventief gestrooid echter bij veel sneeuw of ijzel is een strooiactie vooraf niet voldoende en wordt er extra (curatief) gestrooid dus als het al glad is. Bij hevige sneeuwval in korte tijd zal er met sneeuwschuivers worden gewerkt.

Ondernemend Venlo heeft sinds 2019 in overleg met de gemeente Venlo een samenwerking opgesteld zodat aanvullend de onderliggende wegen op bedrijventerreinen in eigen beheer gestrooid mogen worden. Hier zijn eisen aan verbonden. De kosten van het strooien op de onderliggende wegen worden betaald uit de BIZ-gelden: dit zit inclusief in het jaarlijkse bedrag wat u betaalt (in 2021: € 276,01): het kost u dus niets extra’s!

Gladheid
Het landelijk dekkend Gladheid-meldsysteem waarschuwt de gemeentes automatisch wanneer er kans op gladheid ontstaat. Zout verlaagt het vriespunt met een aantal graden. Hierdoor wordt de weg minder snel glad en ontdooit bestaande sneeuw of ijzel.

Afgelopen weekend is er tweemaal preventief gestrooid. Dit betekent dat er gestrooid wordt voordat het gaat sneeuwen of vriezen. Onze uitvoerder heeft een seintje van de gemeente Venlo ontvangen met de instructie wanneer, hoeveel gram/m2, zout en pekelwater en of er nat- of droog gestrooid moet worden. Door nat te strooien blijft het zout beter op de weg liggen en verwaait het minder. Tevens besparen we op kosten en wordt het milieu minder belast.

Strooien
Onze uitvoerder, Hoveniersbedrijf Van den Broek, is na de melding van de gemeente tweemaal uitgereden en heeft gestrooid op zaterdagavond en zondagochtend. Echter voor een optimale werking is (veel) verkeer nodig. Het strooien heeft pas effect als het zout wordt ingereden door verkeer. Des te meer verkeer des te beter gaat het zout werken.

Afgelopen dagen is er curatief gestrooid. Met de zon erop gaat het ijs hopelijk verdwijnen.

Translate »