Verkiezing meest Klimaatadaptieve en Natuurinclusieve Bedrijventerrein

Verkiezing meest Klimaatadaptieve en Natuurinclusieve Bedrijventerrein

Veel bedrijventerreinen zijn al druk bezig met het nemen van klimaatadaptieve en natuurinclusieve maatregelen . De successen die tot nu toe zijn geboekt, wil het consortium van IVN, Greenlabel, Next2Company, Tauw, Arcadis en Acquire en Stichting CLOK onder de aandacht brengen. Daarom introduceren deze partijen de Verkiezing Meest Klimaatadaptieve en Natuurinclusieve Bedrijventerrein van Nederland 2022. In totaal zijn er 15 inzendingen. Uit deze inzendingen zijn er drie bedrijventerreinen genomineerd die kans maken op de titel ‘Meest Klimaatadaptieve en Natuurinclusieve bedrijventerrein van Nederland 2022’.

De winnaar wordt op 24 november, tijdens de Nationale Dag van Economische Zaken, bekend gemaakt
De jury bestaat uit een gebalanceerde mix tussen kennis en netwerk in de wereld van klimaatadaptatie en natuurinclusiviteit: 

  • Freya Macke: Senior adviseur klimaatadaptatie bij Arcadis en community manager groenblauwe bedrijventerreinen bij Samen Klimaat Bestendig en brancheambassadeur klimaatadaptatie NL Ingenieurs; 
  • Edwin van der Strate: Businessleader klimaat bij TAUW; 
  • Roeland Tameling: Directeur bestuurder ILW Parkmanagement op Lage Weide; 
  • Jelle de Jong: Algemeen directeur IVN en initiatiefnemer groeifondsaanvraag Werklandschappen van de toekomst. 

Alle genomineerde bedrijventerreinen zijn goed op weg naar het ‘ideale plaatje’ met veel inspirerende voorbeelden. Op 24 november presenteren de genomineerden zich aan de jury en laten zien wat ze tot nu toe hebben gedaan en wat er nog op gepland staat. Concreet en aantoonbaar. Vervolgens benoemd de jury uit één van de onderstaande bedrijventerreinen tot ‘Meest Klimaatadaptieve en Natuurinclusieve bedrijventerrein van Nederland 2022’ 

Novio tech Campus – Nijmegen Dit bedrijventerrein is dé hotspot voor Health en High Tech innovatie in Nederland. Open innovatie tussen onderzoekers en ondernemers in Health en High Tech leidt tot groei en stimuleert de ontwikkeling van producten en diensten voor een betere, gezondere wereld. Novio tech Campus werkt samen met onderwijsinstellingen, waaronder de Radboud Universiteit en Hogeschool Arnhem Nijmegen, om verdere klimaatadaptieve en natuurinclusieve projecten uit te werken. 

Ecomunitypark – Oosterwolde Het Ecomunitypark is een uniek ecologisch werklandschap waarbij er een perfecte balans is gevonden tussen bebouwing en natuur. 50% van de omgeving bestaat nog steeds uit natuur. De ontwikkeling van biodiversiteit op het 17 Ha grote terrein wordt tweemaal per jaar gemonitord door HBO en MBO-studenten (Hogeschool Van Hall Larenstein-AeresNordwin) in samenwerking met lokale natuurwerkgroepen (o.a. IVN) . 

Trade port – Venlo Venlo Trade Port is één van de 20 bedrijventerreinen van Ondernemend Venlo. Het bedrijventerrein bestaat uit maar liefst 280 hectare en heeft een belangrijke (inter-)nationale functie als logistiek-industrieel knooppunt, niet op de laatste plaats door haar ligging in de nabijheid van belangrijke goederencorridors van snelwegen, spoor en de Maas. 

De grootste klimaatproblemen zijn hitte en wateroverlast. Ondernemers werken in de Stichting Duurzame Bedrijventerreinen samen met onder andere Parkmanagement, Gemeente, Provincie, Blueports Limburg, Supply Chain Valley en Waterschap Limburg om het groen en grijs op de bedrijventerreinen in evenwicht te brengen. Onderwijsinstellingen zoals HAN, HAS, Fontys, Gilde Opleidingen en University Maastricht worden betrokken om onze bedrijventerreinen samen klaar voor de toekomst te maken. 

Voor een toekomstbestendig bedrijventerrein is klimaatadaptatie en natuurinclusiviteit van belang
Bedrijventerreinen zijn onmisbaar voor een goede lokale economie. Eén derde van de beroepsbevolking is er werkzaam en maar liefst 40% van de totale inkomsten worden hier verdiend. Het is van belang dat bedrijventerreinen zich dus klaar maken voor de toekomst. Dat gebeurt op veel verschillende en inspirerende manieren; zoals het gebruik van groene daken in combinatie met zonnepanelen of het ontlasten van de riolering. We zijn goed op weg, maar hebben nog een lange weg te gaan. Dus we roepen iedereen op om vooral door te gaan met het treffen van klimaatadaptieve en natuurinclusieve maatregelen. En maak kans op de titel ‘Meest Klimaatadaptieve en Natuurinclusieve bedrijventerrein van Nederland 2023’! 

Translate »