BASF Vegetable Seeds aandeelhouder in Brightlands Campus Greenport Venlo

BASF Vegetable Seeds aandeelhouder in Brightlands Campus Greenport Venlo

Steeds meer mensen kiezen voor een gezonde levensstijl. Gezonde voeding is hierbij een belangrijk onderdeel. “Als een van ’s werelds grootste groentezaadbedrijven leveren we onder de merknaam Nunhems hoogwaardige zaden in groentegewassen voor de professionele tuinbouw”, zegt Jan van den Berg, manager Strategic en Partnering bij BASF Vegetable Seeds. “Meer dan 500 miljoen mensen eten dagelijks groenten geteeld van onze zaden. We zaten tot voor kort voornamelijk aan de voorkant van de keten. Dat blijven we doen, maar we willen meer en meer de eindconsument bereiken.”

Tekst: Wesley Hegge

Ambitie
Het aandeelhouderschap past bij de nieuwe strategie: gezond eten plezierig en duurzaam maken. Van den Berg: “Het is onze ambitie om nieuwe groenteconcepten te ontwikkelen waarbij smaak, gezondheid en gebruiksgemak beter aansluiten bij de wensen van de consument. Dat zijn onderwerpen waar de campus in Venlo volop mee bezig is.”

Brightlands Campus Greenport Venlo legt de focus op voeding, gezondheid, nieuwe duurzame teelttechnieken en biocircular economy. Bovendien zijn én bedrijven én kennisinstellingen aanwezig. “Dit biedt unieke kansen op het gebied van research & development (r&d), co-creatie en het ontwikkelen van nieuwe product/markt combinaties. Hier willen we concepten ontwikkelen met partners die consument gericht zijn: van telers tot aan retail, op en rond de campus.”

Ondertekening
De overeenkomst tussen BASF Vegetable Seeds, Brightlands en aandeelhouders Maastricht University en Provincie Limburg is in september ondertekend. “Ik ben heel blij met de komst van BASF Vegetable Seeds, want het gaat een flinke impuls geven aan innovatie en onderzoek”, zegt Saskia Goetgeluk, directeur Brightlands Campus Greenport Venlo. “Brightlands is een open innovatie community met vier campussen in Limburg, ieder met een eigen specialisatie. Op elke locatie sturen drie aandeelhouders de campus aan. Die vormen samen een triple helix: onderwijs, overheid en ondernemer. Maastricht University en Provincie Limburg zijn in elke Brightlands campus aandeelhouder, en in Venlo al vanaf het eerste uur.”

Sinds de oprichting in 2017 is de campus fors gegroeid. Goetgeluk: “Met de toetreding van een gerenommeerd bedrijf als BASF Vegetable Seeds is de publiek-private samenwerking van de campus in de agrifood (EU)regio compleet. Met BASF hebben we een partner in triple helix verband die een buitengewoon waardevolle aanvulling kan geven op het totale spectrum van voeding.”

Samen vernieuwen
Vanaf 1 januari 2020 betrekt BASF Vegetable Seeds een box-in-box op de campus. Van den Berg: “Door onze aanwezigheid op de campus kunnen we sneller contact leggen met de aanwezige partijen om samen tot co-creatie te komen. In het komende jaar zullen we concrete samenwerkingsverbanden aangaan omtrent nieuwe groenteconcepten. Door innovatie in productontwikkeling hebben we de afgelopen jaren onze export verdubbeld. We investeren jaarlijks meer dan 20 procent van de omzet in r&d. Daarmee behoren we tot de meest kennisintensieve bedrijven van Nederland. We werken mondiaal en hebben partnerships met bedrijven en kennisinstellingen wereldwijd. In Nederland werken we veel met Wageningen University & Research. Naar aanleiding van het Brightlands partnership zijn we ook in gesprek met Maastricht University om te kijken of we kunnen samenwerken op het vlak van r&d.”

Op de Brightlands campus in Venlo wordt ondertussen verder gewerkt aan nieuwe faciliteiten. Goetgeluk: “We zijn bezig met een strategisch plan voor de komende tien jaar. Naast de Innovatoren en Villa Flora openen we in 2021 ons nieuwe gebouw Brighthouse, analoog aan het gebouw op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen. Hier worden r&d en kantoren onder gebracht. Ook komen er werkplaatsen, die noemen we Brightworks, en zijn er al proefvelden en kassen.”

Translate »