BuitensteBinnenTuin gaat open met een regen van rozenblaadjes

BuitensteBinnenTuin gaat open met een regen van rozenblaadjes

VENLO – Met een feestelijke knal schoot burgemeester Scholten van de gemeente Venlo op zaterdag 28 september de lucht boven de BuitensteBinnenTuin vandaag vol met rozenblaadjes. Met deze kleurrijke regen van dwarrelende rozenblaadjes heeft  de ‘belevingstuin’ bij VieCuri Medisch Centrum in Venlo officieel haar deuren geopend. De BuitensteBinnenTuin en de bijbehorende kas zijn een verlengstuk van de wachtruimte van het oncologiecentrum. In de prachtige tuin kunnen patiënten en hun naasten zich ontspannen of zich voorbereiden op het gesprek met de arts.

Onderzoek wijst uit dat groen een heilzame werking kan hebben op het genezingsproces. Dat was aanleiding om een ‘belevingstuin’ bij VieCuri in te richten. Het innovatieve concept is mede gebaseerd op wetenschappelijke studies die moeten aantonen dat groen en kunst stress verlagende effecten hebben op oncologiepatiënten. Nergens is dit concept zo ver doorgevoerd als in Venlo en dat maakt deze tuin uniek ten opzichte van initiatieven bij andere Nederlandse ziekenhuizen.

Inspirerende grondleggers
Paul Nijhuis, chirurg-oncoloog bij VieCuri Medisch Centrum, is de geestelijk vader van de BuitensteBinnenTuin. Hij ging opzoek naar inspiratie voor de tuin en kwam uit op een wellicht niet direct voor de hand liggende plek, Center Parcs. De flora en fauna in de parken maakte indruk en zorgde ervoor dat Nijhuis de krachten bundelden met Jean Henkens, bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs, die het concept en het ontwerp van de belevingstuin heeft ontwikkeld.

De buitenomgeving van de tuin wordt gevormd door een zogenoemde prairietuin: een glooiend landschap met een rijkdom aan kleuren en plantvormen. Een tuin die heel lang bloeit en waar op elke plek en in ieder seizoen iets anders te ontdekken valt. De tuin is 1.000 m² groot en biedt een habitat aan ruim 5.000 planten. Op elke vierkante meter is de natuur anders samengesteld. Niets is strak, niets is belijnd. In het hart van de tuin stroomt een rustgevende waterbron. De ingang van de tuin is een glazen kas, wat een natuurlijke omgeving mogelijk maakt die niet van het klimaat afhankelijk is. In de kas vind je intieme zitplekken waar je omgeven bent door een soort jungle.

Kunstige interventies
Naast groen is kunst aan de wachtruimte en de tuin toegevoegd. Hiervoor legde Museum van Bommel van Dam uit Venlo namens VieCuri contact met Circus Engelbregt, een kunstenaarscollectief uit Amsterdam. Zij hebben kunstvormen gecreëerd die bedoeld zijn om de overgang tussen de wachtruimte en de tuin te versoepelen of zelfs te laten wegvallen. Door creatieve toepassingen worden patiënten en hun naasten op een verrassende manier verleid om gebruik te maken van de kas en de tuin. De patiënten van het oncologiecentrum zijn erg enthousiast over de tuin. Ook vanuit andere afdelingen in het ziekenhuis komen vragen van patiënten en medewerkers die de tuin willen bezichtigen. Het eerste jaar is de tuin echter alleen bestemd voor de patiënten, hun naasten en medewerkers van het centrum. Hierna wordt bekeken of en hoe de tuin verder kan worden opengesteld.

Groene oase van rust
Voor de totstandkoming van de BuitensteBinnenTuin is een omvangrijk bedrag ingezameld. Door bijdragen van onder andere Stichting Roparun, VieAmi, de gemeente Venlo, de St. Joseph Stichting, het Mondriaan Fonds, Cultuurimpuls Venlo en vele andere (particuliere) donateurs is de tuin geworden zoals die nu is: een prachtige, groene oase van rust voor onze patiënten.

Voor meer informatie: www.viecuri.nl/buitenstebinnentuin

Translate »