Collectieve camerabewaking met 10 jaar voortgezet

Collectieve camerabewaking met 10 jaar voortgezet

Een hoogwaardig economisch gebied kenmerkt zich door hoogwaardige, veilige bedrijventerreinen. Door de Bedrijven Investerings Zone (BIZ) plukken de ondernemers in Venlo de vruchten van collectieve camerabewaking. Ondernemend Venlo en Greenport Venlo hebben met Intergarde een overeenkomst gesloten om het cameraproject Veilig Venlo de komende tien jaar voort te zetten.

Tekst: Wesley Hegge

De criminaliteit is flink gedaald sinds de start van Veilig Venlo in 2017. Parkmanager Lidy Rutten pakt de cijfers erbij. “In totaal circa zeventig procent minder incidenten en inbraken.” Het is stukken veiliger op onze bedrijventerreinen. Rutten: “Ik word nog maar zelden aangesproken door ondernemers over criminaliteit. Dit laat precies zien welke meerwaarde een BIZ heeft: alle bedrijven profiteren.”

Nieuwe vorm
Na een lastige opstartfase is de continuïteit en profes-sionaliteit geborgd. “In de vorige vorm bleek het niet levensvatbaar”, zegt Hans Schreurs, bestuurslid Trade Port Zuid. “Als Ondernemend Venlo (OV) zijn we een aanjager geweest in de zoektocht naar een andere vorm voor het project. Want veiligheid staat hoog op onze agenda.”

Samen met OV ging Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo op zoek naar een oplossing. Dat leidde tot een overeenkomst voor de duur van tien jaar met het gespecialiseerde beveiligings-bedrijf Intergarde. “We kiezen voor een professionele beveiligingspartij met ruime ervaring op het gebied van het beveiligen van bedrijventerreinen”, zegt Bas Holla, bestuurslid Tradeport. “Intergarde was al betrokken bij Veilig Venlo en neemt nu de camerabeveiliging over. Dat heeft verschillende voordelen.”

Goede beveiligingsmix
Het opzetten van een collectieve samenwerking vereist een goede afstemming en maatwerk. Joost van den Boorn, CEO van Intergarde: “We verzorgen reeds de collectieve beveiliging van diverse bedrijventerreinen en stellen vast: geen bedrijventerrein is hetzelfde, elk terrein heeft haar eigen problematiek. Voorheen werd met name de mobiele surveillance ingezet, maar de technologische ontwikkelingen op het gebied van camerabewaking gaan hard. Er is steeds meer mogelijk om op afstand te kunnen beveiligen. Op een slim bedrijventerrein vullen de beveiligingsdiensten, de techniek op locatie en het toezicht op afstand elkaar aan en kom je tot een goede beveiligingsmix die haar vruchten afwerpt.” Op Greenport Venlo is de collectieve beveiliging ingericht met een camerasysteem en preventieve surveillanceritten. Bij toegangswegen naar het bedrijventerrein staan kenteken-camera’s. Vanuit de meldkamer van Intergarde kan de centralist live meekijken bij meldingen en er worden wille-keurige cameracontroles uitgevoerd. Alles in eigen beheer van Intergarde.

Van den Boorn: “Het grote voordeel is dat vanaf januari alles is ondergebracht bij één beveiligingspartij. Wanneer een ondernemer met zijn alarminstallatie is aangesloten op onze meldkamer komen de alarmmeldingen direct binnen bij onze alarmcentrale en kunnen we ook meteen de camerabeelden erbij pakken. Zo kan onze centralist direct live meekijken en adequate opvolging regelen.”

Hoogwaardige kwaliteit
OV en Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo zijn de bestuurders van Veilig Venlo en Intergarde voert de camerabewaking uit. De overeenkomst zorgt ervoor dat de bedrijventerreinen ook in de toekomst van hoge kwaliteit blijven. De voortzetting van de camerabewaking op de bedrijventerreinen Tradeport, Noorderpoort en Trade Port Zuid is gegarandeerd. Voor de bedrijven op Trade Port Noord is de camerabewaking een onderdeel van het parkmanagement en wijzigt er niets.

De collectieve beveiliging levert ook financiële voordelen op. Schreurs: “In het kader van het Keurmerk Veilig Ondernemen op Bedrijventerreinen (KVO-B) is er structureel overleg tussen de parkmanager, gemeente, politie en brandweer. Dit keurmerk, in combinatie met collectieve beveiliging op het bedrijventerrein, kan onder andere een besparing op de verzekeringspremie opleveren. Het mes snijdt dus aan twee kanten.”

Translate »