Fit20: Zorg voor een fitte en enthousiaste organisatie

Fit20: Zorg voor een fitte en enthousiaste organisatie

Een organisatie met alleen maar fitte mensen, een laag ziekteverzuim en een prettige werksfeer waarin iedereen kan uitblinken. Het is de droom van elke ondernemer, bestuurder, manager én medewerker. Bas Mulder van fit20 Venlo brengt dit ideaal van een fitte werkvloer binnen bereik. Een investering van twintig minuten per week begeleid trainen. De return on investment is groot.

Tekst: Wesley Hegge

“In twintig minuten per week fit worden. Zonder te zweten, gewoon in je werkkleding. Dat roept vragen op. Ik was in het begin ook huiverig, ook omdat ik geen fan van fitness-training ben. Pas toen ik het zelf ging ervaren, merkte ik welke positieve effecten de methode van fit20 heeft. Datzelfde merk ik bij mensen in mijn omgeving: ze zijn soms sceptisch, maar nadat ze het hebben geprobeerd, zien ze dat hun lijf er goed op reageert.”

Specifieke manier van trainen
Bas Mulder is een open boek. De voormalige tennisleraar opende in 2016 een vestiging aan de Kaldenkerkerweg 56 in Venlo. Het fit20-concept heeft een andere insteek dan ‘gewone’ sportscholen. Het is gebaseerd op de zogeheten HIT-methode (High Intensity Training): kort maar krachtig. Aan de hand van grafieken legt Mulder uit hoe het in elkaar steekt. “Door oefeningen langzaam en gecontroleerd uit te voeren, krijgt het lichaam een optimale gezondheidsprikkel. Je spieren zijn opgebouwd uit vier verschillende typen vezels die geactiveerd worden naarmate er meer kracht en vermogen nodig is. Door de specifieke manier van trainen, gebruik je tijdens de fit20-training opeenvolgend alle spiervezels waardoor je een maximaal resultaat bereikt.”

In de studio staan zes apparaten. Door de temperatuur van 17 graden Celsius, de korte inspanning en het langzame tempo ga je niet transpireren. Zoals Mulder al aangeeft: “Je moet het zelf ervaren.” Dus geeft hij een training. Ondanks dat je niet gaat zweten merk je direct dat de oefeningen behoorlijk intensief zijn. Bij de leg press, een apparaat waarmee je de beenspieren traint, worden de benen opeens zwaar. Je gaat tot het uiterste in korte tijd. Alles onder de deskundige, fanatieke leiding van Mulder. “Nog één keer, je kunt het. We tellen tot tien en dan ben je klaar.”

Fitte organisatie
Het snelgroeiende Nederlandse fitnessconcept telt in totaal 140 locaties in binnen- en buitenland. “Vorig jaar hebben we de felbegeerde Nederlandse Franchise Vereniging (NFV) Franchise Trofee gewonnen. Eerder sleepten we al de FD Gazelle Award van 2015, 2017, 2018 en 2019 in de wacht.”
Steeds meer bedrijven omarmen het concept, omdat het tot meetbare resultaten leidt en perfect past in de werkweek. Bedrijven als Albert Heijn, Randstad, Robeco en Siemens laten hun medewerkers trainen bij fit20. “Het is gebaseerd op wetenschappelijke studies. Uit een eigen onderzoek bij de fit20-studio van Siemens blijkt dat de verzuimreductie van de fit20-trainende groep van 3,6 naar 1,8 procent is gedaald. Mensen die trainen bij fit20 voelen zich sterker, hebben meer energie voor dagelijkse activiteiten en beschikken over meer uithoudingsvermogen.”

Onderdeel van de werkweek
Ook in Venlo weten ondernemers en medewerkers de weg naar de studio goed te vinden. Vanaf 08.00 tot 20.00 uur zijn de deuren geopend. “Van zzp’ers tot mensen met een bedrijf en medewerkers, van jong tot oud. Iedereen heeft er baat bij. Zeker voor mensen vanaf dertig jaar oud. De trainingen zorgen ervoor dat je de natuurlijke aftakeling van de spieren tegengaat. Vanaf je dertigste levensjaar verlies je namelijk jaarlijks één tot twee procent spiermassa. Werkgevers laten daarom hun medewerkers hier sporten als onderdeel van de werkweek. Het kost hooguit een half uurtje, inclusief de reistijd. De return on investment is groot. Niet alleen daalt het ziekteverzuim, ook voelen werknemers zich duidelijk energieker.”

Mulder begint altijd met een intake. “Ik wil de specifieke wensen of doelen weten en of er eventuele klachten zijn zodat ik daar rekening mee kan houden. Doordat de oefeningen intensief zijn, is er altijd een personal trainer bij aanwezig.”
Het trainen op afspraak met persoonlijke begeleiding vormt een belangrijke stok achter de deur. “Waar mensen die een regulier fitnessabonnement afsluiten er vaak na een paar weken of maanden al de brui aan geven, blijf je hier terugkomen. Het is een beperkte tijdsinvestering die vaststaat in je agenda. Vaker dan eens per week hoeft ook niet.” Sterker nog, zo laat Mulder zien in een grafiek, die week is nodig om je spieren tot rust te laten komen en een optimaal effect te bereiken.

Inhouse studio
Steeds meer bedrijven hebben gezondheid hoog in het vaandel staan. Zo laten ze een studio binnen het bedrijfspand realiseren. Mulder wil graag in contact komen met bedrijven in Venlo die een inpandige studio willen. “Een partnerschap met fit20 heeft veel voordelen. Als werkgever heb je geen omkijken naar de inhouse fitness-studio.” Verschillende MKB-organisaties zoals Transport en Logistiek Nederland (TLN), Heerma Marine Contractors en zeer recent Globemilk uit Boxmeer hebben met een inpandige studio het antwoord gevonden op de vraag ‘hoe zorg ik voor vitaal en duurzaam inzetbaar personeel?’. Mulder neemt alle activiteiten rond de studio volledig uit handen. “Een inpandige studio heeft bovendien fiscale voordelen. Maar het belangrijkste is dat de investering zich uit in fitte en sterke medewerkers, met mentale veerkracht en aanzienlijk minder fysieke klachten.” www.fit20.nl

Translate »