Duitslandscan helpt Noord-Limburgse bedrijven

Duitslandscan helpt Noord-Limburgse bedrijven

Zakendoen in Duitsland. De Duitslandscan helpt Noord-Limburgse bedrijven bij een soepele start!

Op donderdag 28.03.2019 overhandigde de Commissie Internationalisering Ondernemend Venlo de Duitslandscan aan Wethouder Erwin Boom van Gemeente Venlo. De Duitslandscan ondersteunt Noord-Limburgse ondernemers bij het grensoverschrijdend zakendoen en maakt de toetreding op de Duitse markt een stuk gemakkelijker.

De Duitslandscan
De Duitslandscan is ontwikkeld door de Commissie Internationalisering van Ondernemend Venlo en is bedoeld om bedrijven in Noord-Limburg c.q. Venlo op weg te helpen en te ondersteunen als ze zaken willen gaan doen over de grens. Met name in Duitsland, vandaar dat de scan de Duitslandscan genoemd wordt. Wanneer een bedrijf gebruik maakt van deze scan krijgt de ondernemer door middel van een korte vragenlijst inzicht in welke stappen hij moet ondernemen om de Duitse markt te betreden en ontvangt hij een analyse en actiepakket op maat. Vervolgens neemt de commissie de ondernemers aan de hand om de gekozen strategie om te zetten naar concrete acties. Hierbij kan de ondernemer op ondersteuning rekenen van diverse organisaties, waaronder Fontys Venlo, LIOF, Export+, UWV en Business Club Maas Rhein, die ruime ervaring hebben met Duitsland als afzetgebied.

Interessant voor ondernemers
De Duitslandscan biedt ondernemers op een snelle en efficiënte manier een goed beeld van de stappen die ze nog moeten ondernemen en welke begeleiding ze hierbij kunnen inschakelen. De scan is beschikbaar voor zowel ondernemers die al actief zijn op de Duitse markt als ook bedrijven die zich aan het oriënteren zijn om in Duitsland zaken te gaan doen. Het doel van de scan is om grensoverschrijdend zakendoen zo laagdrempelig en makkelijk mogelijk te maken voor ondernemers in onze regio.

Quick scan
In voorbereiding van de Duitslandscan hebben ondernemers deelgenomen aan een quick scan. De resultaten van deze scan laten zien dat meer dan de helft van de ondervraagde bedrijven reeds actief is op de Duitse markt. Tegelijkertijd is voor een groot deel Duitsland nog een blinde vlek. Er is weinig tot niets bekend over de consument, samenwerkingspartners of de arbeidsmarkt. Daarbij is de wijze en aanpak van actief zijn erg verschillend, wat niet altijd aansluit op de Duitse cultuur en werkwijze. Deze uitkomsten zijn samengevat in een rapport dat uitgereikt werd aan Wethouder Boom.

Commissie Internationalisering
De Commissie Internationalisering is onderdeel van Ondernemend Venlo en heeft als doel om ondernemers in Venlo en omgeving te ondersteunen en ontdekken van de Duitse markt. Een potentiële markt die binnen een straal van 100 km qua afzet- en arbeidsmarkt net zo groot is al heel Nederland. In de commissie zijn de volgende organisaties vertegenwoordigd; Fontys Venlo, Standort Niederrhein GmbH, Backus aan de Grens, FOOD International Transfer & Services, UWV WERKbedrijf Noord-Limburg, Pure Ingredients GmbH & Co. Kg, Rabobank Venlo e.o., Ondernemend Venlo en de Gemeente Venlo.

Translate »