Elektrisch rijden en laden

Elektrisch rijden en laden

Op 17 mei organiseerden De Vliegende Brigade – in samenwerking met Ondernemend Venlo, Supply Chain Valley en Green Deal Collective – een ondernemersbijeenkomst over de kansen en uitdagingen van elektrisch rijden en laden voor zwaar transport. Rond de 70 ondernemers uit de omgeving Venlo waren aanwezig in de innovation hub van Supply Chain Valley te Venlo. Zij namen deel aan een programma van zowel plenaire presentaties als vijf verschillende deelsessies.

Vanuit de Vliegende Brigade van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) gaven Suzanne Brands en Marise Meijer een presentatie over de landelijke opgave rondom de elektrificatie van logistiek en het stappenplan voor ondernemers. Anja van Niersen lichtte toe hoe Milence een netwerk van publieke logistieke snellaadpunten gaat uitrollen binnen Europa en wat voor kansen dat gaat bieden voor logistieke bedrijven. Verder praatten Peter Pardoel en Gerbert Vissers over de vele verduurzamingsprojecten in en rondom Venlo en lichtten ze toe hoe Supply Chain Valley daar een bijdrage aan levert. Ten slotte informeerden Jean Corten en Maarten Venselaar van Enexis de aanwezigen over de impact van de elektrificatie van logistiek op het elektriciteitsnet, evenals hoe het net is opgebouwd, wat de netsituatie is in omgeving Venlo en wat voor type aansluitingen er zijn.

In de vijf verschillende deelsessies werd vervolgens dieper ingegaan op de kansen en uitdagingen rondom elektrisch rijden. Zo praatte logistiek makelaar Mark Luikens over de ontwikkeling van de markt van elektrische trucks en voerden René Huijs en Peter Van Wijlick een interactief gesprek over de rol van de gemeenten in het ontwikkelen van logistieke laadinfrastructuur. Pieta Bekers en Henk Roest vertelden over hun ervaringen rondom de aanschaf en het gebruik van hun elektrische vrachtwagens, terwijl Jean Corten en Maarten Venselaar een verdiepende sessie gaven over oplossingen bij netcongestie. Ten slotte gaf Jacko D’Agnolo d’Agnolo een sessie over Smart Energy Hubs en de kansen die het biedt binnen de elektrificatie van logistiek en rondom netcongestie.

Het was een geslaagde bijeenkomst. Alle sprekers en alle mensen die hebben meegewerkt om deze middag tot een succes te maken willen wij hierbij van harte bedanken.

Indien u meer informatie wenst, kunt u  contact opnemen met De Vliegende Brigade van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur via: vliegendebrigade-nal@rvo.nl

Translate »