Hendriks & Co: ‘Dankzij Rabo Lease voelt opening nieuwe winkel goed’

Hendriks & Co: ‘Dankzij Rabo Lease voelt opening nieuwe winkel goed’

Janneke Hendriks is sinds deze zomer de trotse eigenaresse van Hendriks & Co. De start van de ambachtelijke winkel vroeg om forse investeringen in apparatuur: een oven, toonbanken, koelcellen, warmhoudmeubels. Accountmanager Ferry Nelissen van de Rabobank wees haar op Rabo Lease: een manier om de hoge aanschafkosten te spreiden over meerdere jaren. Zo behoudt ze maximale financiële ruimte om te groeien.

Tekst: Wesley Hegge

Ondernemen zit haar in het bloed. Haar grootouders Pierre en Mia richtten in de jaren vijftig van de vorige eeuw Hendriks Wild & Gevogelte op. “Het begon allemaal met de verkoop van soepkippen van de boerderij”, zegt Janneke Hendriks. “Ook werden levensmiddelen verkocht, zoals brood, soep en conserveren. Er ontstond een boter-kaas-en-eieren-winkeltje, met ambachtelijke producten en van die rood-wit geblokte gordijnen voor de ramen.”

Ambacht
De twee oudste zonen, Karel en Jannekes vader Jan, namen het stokje over. “Ze leverden ook aan restaurants en supermarkten. We mochten ons familiebedrijf vanaf toen groothandel noemen, dat zijn we nog steeds.” In 1993 openden de broers een tweede winkel aan de Vinckenhofstraat.

De groothandelsactiviteiten werden echter steeds omvangrijker waardoor de winkel enkele jaren later werd gesloten. “Ontelbare keren hebben we gehoord van de klanten dat we enorm gemist werden. Het was echt een begrip in Venlo-Oost. Hartverwarmend waren dan ook de reacties toen ik deze zomer besloot de winkel weer te openen.”

Bij Hendriks & Co voelt het als vroeger, uiteraard in een ambiance die past in 2019. “De groothandel met ambachtelijk wild en gevogelte blijft de hoofdonderneming, waarmee we leveren aan bedrijven. In de winkel zijn de ambachtelijke topproducten nu ook verkrijgbaar voor de particulieren. Kip, wild en gevogelte, vers uit eigen slachterij en uitsnijderij. Net zoals in de boerderijwinkel van opa en oma zijn verwante producten zoals dagverse scharreleieren, kazen, conserven, soepen en sauzen verkrijgbaar.”

Rabo Lease
Bij een winkel als Hendriks & Co horen behoorlijke investeringen. De oven, toonbanken, koelcellen en warmhoudmeubels vroegen om een passende financiering. “Ik was nog niet bekend met Rabo Lease. Ik ken het natuurlijk wel van de auto’s, maar ik wist niet dat je ook machines en apparaten kon leasen. Mijn accountmanager Ferry Nelissen wees me op de voordelen.”

Het grootste voordeel schuilt voor de onderneemster in de risicospreiding. “Het voordeel van Rabo Lease is dat je een vast maandbedrag betaalt. Daarmee los je de apparaten af. Dat voorkomt dat ik in één keer een grote lening moet nemen. Ondertussen staan de apparaten op de balans van mijn bedrijf, waardoor ik gebruik kan maken van fiscale aftrek.”

Het geeft haar bovendien een fijn gevoel dat de apparatuur als onderpand dient. “Daardoor verklein je het risico dat je loopt als ondernemer. Het geeft me rust. Dat is belangrijk, want een bedrijfsuitbreiding is toch altijd spannend. Dankzij Rabo Lease voelt de opening van de winkel goed.”

Huisbankier
Over aanloop heeft ze niet te klagen. “De klanten van vroeger kennen ons nog. Ook de jongere generatie weet de weg naar de winkel te vinden. Ze waarderen de ambachtelijke producten en kwaliteit. Ik verdeel mijn tijd tussen de winkel en de groothandel. Ik houd van het vak dat ik van mijn vader heb geleerd. Het vlees wordt direct van de slachterij aan ons geleverd, zonder tussenschakels.”

Loek Rutten, begonnen bij de groothandel als zaterdaghulp in zijn studententijd, is de bedrijfsleider van de winkel. “Hij heeft ondertussen een opleiding gedaan en we hebben hem de kans geboden de winkel te leiden. Als het Hendriks & Co aanslaat, willen we het concept uitrollen naar andere steden. Ook dan vraag ik de Rabobank om raad. Het is onze huisbankier sinds de oprichting ruim zestig jaar geleden. Mijn vaste accountmanager Ferry schakelt snel en is altijd bereikbaar voor advies. Zoals onze klanten van ons verwachten dat ze op die manier geholpen worden, verwacht ik dat ook van de bank.”

Ferry Nelissen: 06 10 85 37 12
www.rabobank.nl/venlo

Translate »