Logistieke bedrijven slaan handen ineen om studenten en werkzoekenden te enthousiasmeren voor sector

Logistieke bedrijven slaan handen ineen om studenten en werkzoekenden te enthousiasmeren voor sector

VENLO – ongeveer 350 studenten en ruim 60 werkzoekenden namen 4 september deel aan de tour ‘Beleef de logistieke keten’. De tour werd in 2018 voor het eerst georganiseerd om hen een beter en completer beeld te geven van de logistieke sector. En met succes. De tour leidde tot meer stages in de logistiek en werkzoekenden die een opleidingstraject gingen volgen om klaargestoomd te worden voor een baan in de logistiek of direct aan de slag gingen. Ook dit jaar was er veel enthousiasme onder potentiële nieuwe kandidaten.

Meer vraag dan aanbod
Dankzij de economische groei gaat het logistieke bedrijven voor de wind. De branche ontwikkelt zich in rap tempo als een kennisintensieve industrie en de vraag naar personeel is de afgelopen jaren fors gestegen, van 24.500 vacatures in 2013 naar een ruime verdubbeling (53.000 vacatures) in 2018. Maar – zo ervaren bedrijven – het wordt steeds moeilijker om die vacatures ook in te vullen. Dat dwingt de werkgevers tot creatieve oplossingen.

Om deze reden besloten zeven bedrijven en drie kennisinstellingen in de regio Venlo de handen ineen te slaan. Samen met SMART LCV, LIOF en het WerkgeversServicepunt Noord-Limburg organiseerden ze voor het tweede jaar op rij een logistieke tour om studenten en werkzoekenden veelal zonder een opleiding of ervaring in de logistiek kennis te laten maken met de sector.

Sjoerd Ewals, Director of People & Organizational Development bij Ewals Cargo Care B.V. over de tour: “We wilden het imago en het beeld dat met name (potentiele) instromers van de logistiek hebben verbeteren. Verrijken met innovatie, dynamiek, en professionalisme. Daarnaast vonden we het belangrijk om de complete keten te laten zien zodat duidelijk is welke schakels er zich in een logistiek proces bevinden. De insteek is lange termijn gericht, we hopen dat mensen duurzaam kiezen voor de logistieke sector. Vandaar dat we ons dit jaar additioneel richten op middelbare scholieren in de hoop dat een deel bewust kiest voor de logistieke sector n.a.v. deze dag. Dat kunnen we als logistieke bedrijven niet alleen. We hebben de overheid en kennisinstellingen nodig om er een succes van te maken en alle facetten te belichten. Deze brede aanpak is een sterke basis voor verdere samenwerking”.

Investeren in opleidingen
Voor het behoud van voldoende gekwalificeerd logistiek personeel voor de toekomst willen werkgevers ook andere kandidaten aanspreken. Zoals middelbare scholieren. Ook zij waren goed vertegenwoordigd tijdens de tour. Fontys Hogeschool Venlo, Maastricht University, CLV Gilde Opleidingen en diverse VO instellingen zorgden voor deelname van studenten en scholieren.

“Als CLV Gilde Opleidingen willen we leerlingen uit het vmbo via “Beleef de logistieke keten” kennis laten maken met het brede speelveld van de voor hen vaak onbekende wereld van de logistiek en de mogelijke functies. De vraag naar goed opgeleide logistieke MBO-ers is groot in de logistiek maar ook in de industrie, zorg en detailhandel en dus willen we leerlingen enthousiasmeren om te kiezen voor een logistieke MBO opleiding. Als van de 100 deelnemers uit het vmbo uiteindelijk 25% kiest voor de logistiek zou dat fantastisch zijn”, zegt Bart Driessen van Gilde Bedrijfsopleidingen/Centrum voor Logistiek Vakmanschap.

Afrekenen met vooroordelen
Doel van de tour was dus de mensen enthousiast te maken voor een baan in de logistieke sector. Want aan de sector kleeft nog een ouderwets imago. Een van vrachtbrieven, pakketten handmatig stapelen, zware dozen tillen en zelf labelen. Tijdens de rondleidingen en presentaties bij logistieke dienstverleners kregen de deelnemers een eigentijds beeld van de branche: een beeld dat wordt gedomineerd door snelheid, technische snufjes en innovatie. Uiteraard konden werkzoekenden ook direct reageren op openstaande vacatures, al dan niet gecombineerd met een opleidingstraject.

De effectiviteit hiervan blijkt ook uit de reacties van twee deelnemers aan de editie van 2018, die inmiddels werkzaam zijn bij twee van de deelnemende bedrijven.

Ingrid Rutten, declarant bij Seacon: “In september 2018 heb ik deelgenomen aan een logistieke middag, die het UWV en enkele logistieke bedrijven in Venlo hadden georganiseerd. Ik heb toen aangegeven dat ik interesse had voor de opleiding ‘Basis Declarant’. Na nog een introductiemiddag en een kennismaking met Seacon Logistics ben ik half november begonnen met een stageperiode van 4 maanden in combinatie met een opleiding en inmiddels in dienst als declarant”.

“Vorig jaar sloot ik me aan bij de ‘Beleef de logistieke keten’ dag zonder enig idee te hebben van de hele logistieke activiteit. Ik ging de uitdaging aan en ben gestart bij Ewals, zelfs in een volledig nieuw bedrijfsdomein (IT) waarin ik geen eerdere ervaring had. En nu, minder dan 10 maanden later, ben ik succesvol in mijn inmiddels tweede rol binnen Ewals” zegt Aysha Saleem, Project Management Officer CIM (Corporate Information Management).

Missie geslaagd?
Alle deelnemers aan de logistieke tour – in totaal ruim 400 – maakten kennis met dienstverleners in de hele logistieke keten. De reacties waren onverdeeld positief.

“Als 4e jaars student logistiek aan Fontys Hogeschool Venlo is het een mooie kans om in één ochtend drie grote logistieke dienstverleners in de regio Venlo te mogen bezoeken, het is een leerzame en vooral ook praktijkgerichte ochtend. De kennismaking met de bedrijven biedt ook een mooie doorkijk naar stage en carrière mogelijkheden. Er komt op zo’n ochtend veel informatie op je af in een vol programma met een wel een zeer strakke planning; maar dat maakt het juist ook dynamisch en actief” zegt Siri Baggen, student Fontys Hogeschool Venlo.

De partijen achter de logistieke tour
Zeven bedrijven openden tijdens de logistieke tour hun deuren: Cabooter Group, Seacon Logistics, WestRock, Hutchison Ports Venlo, KLG Europe, Ewals Cargo Care en Verhoex Douane Service. Ieder bedrijf richt zich op 1 of meer onderdelen van de hele logistieke keten. Fontys Hogeschool Venlo, Maastricht University, CLV Gilde Opleidingen en diverse VO instellingen zorgden voor deelname van studenten en scholieren in het ochtendprogramma. Het WerkgeversServicepunt Noord-Limburg – een samenwerking van Noord-Limburgse gemeenten, sociale werkvoorzieningsbedrijven (WAA Groep, NLW Groep en Intos) en UWV – nodigde werkzoekenden uit voor de middagtour. SMART Logistics Centre Venlo (LCV) en LIOF waren medeorganisator vanuit hun missie om de logistieke sector in Limburg te versterken.

Translate »