Onderzoek grensoverstijgend ondernemerschap

Onderzoek grensoverstijgend ondernemerschap

Een selectie Duitse studenten van Fontys is gestart met het onderzoek ‘grensoverstijgend ondernemerschap’ die door de commissie internationalisering is uitgezet. Het onderzoek is een aanvulling op de tool Internationaliseringsscan / Duitslandscan – Internationalisierungsscan en heeft als doel Nederlandse ondernemers te motiveren en te inspireren tot een 360-graden visie met betrekking tot Ondernemen in Duitsland. Tevens moet het onderzoek ondernemers helpen die wel al zaken doen over de grens, om zich verder te ontwikkelen. 

Veel Nederlandse ondernemers willen ook in Duitsland ondernemen, maar helaas blijft het vaak bij een voornemen. Daarnaast zijn er ook ondernemers die zich überhaupt niet bewust zijn van de kansen die ondernemen in het buurland hun kan bieden. Daarom laat de commissie internationalisering van Ondernemend Venlo een onderzoek uitvoeren naar de belemmeringen en kansen die ondernemers ervaren op het gebied van grensoverstijgend ondernemen in de regio.

Vragen voor de commissie zijn onder andere:
– Welke vormen van grensoverstijgend ondernemen bestaan er?
– Waarom ondernemen ondernemers wel of niet over de grens?
– Zijn er verschillen en overeenkomsten op het gebied van grensoverschrijdend ondernemen tussen de verschillende gemeenten binnen de euregio rijn-maas-noord?

De al bestaande tool ‘de Duitslandscan / der Niederlande Scan’ is mede door de commissie internationalisering ontwikkeld. Met het studentenonderzoek wil men de gebruikers van de tool nog beter van dienst zijn, door ze onder andere in verbinding te brengen met andere ondernemers. Daarnaast wil men een beter beeld krijgen van het grensoverstijgende karakter van het ondernemerslandschap in deze grensoverstijgende regio. Daarmee versterkt deze studentenopdracht, die nu van start is gegaan, de reeds bestaande tool. Meer info over ‘de Duitslandscan / der Niederlande Scan’ is te vinden op: Internationaliseringsscan / Duitslandscan – Internationalisierungsscan

Het onderzoek ‘grensoverstijgend ondernemerschap’ vindt plaats tussen maart en november 2024.

Translate »