Sebastiaan Sanders wint Lodewijk van der Grinten Prijs

Sebastiaan Sanders wint Lodewijk van der Grinten Prijs

Sebastiaan Sanders wist op dinsdag 19 april jl. de prestigieuze Lodewijk van der Grinten Prijs in de wacht te slepen. Sanders is sinds 2012 directeur en eigenaar van het familiebedrijf en Venlose meubelfabrikant Leolux. Als derde generatie heeft hij nu de touwtjes in handen.

Het winnen van de ondernemersprijs maakt Sebastiaan Sanders trots. “Leolux is een meer dan tachtig jaar oud bedrijf, waar ik nu tien jaar leiding over heb. Er zit natuurlijk veel meer achter het bedrijf dan dat ik als persoon ben. Ik vind het mooi dat ik daar het boegbeeld van mag zijn. Het winnen van de prijs laat zien dat ik niet alleen zelf trots ben op Leolux, maar dat extern Venlo dat ook is. De jury noemde Leolux ‘een parel voor de regio’. Dat is een mooi compliment.”

Duurzaam ondernemen
Sebastiaan Sanders sluit volgens de jury met het bedrijf Leolux goed aan bij het LvdG-thema van 2021: ‘duurzaam ondernemen’. Zo bouwt de meubelfabrikant een nieuwe productiehal in Venlo waar machines komen die alleen materiaal gebruiken dat daadwerkelijk in productie gaat. Daarnaast is het hele proces gericht op vermindering van materiaalverbruik en het zoeken naar duurzame alternatieven. Sanders: “We zijn enorm tegen verspilling en proberen dat op deze manier zoveel mogelijk tegen te gaan.”

Ervaring
Zelf werkte Sanders eerst als strategieconsultant bij Bain & Company in Amsterdam, voordat hij in het familiebedrijf stapte. “Het voelt voor mij goed dat ik eerst elders werkervaring heb opgedaan. Hierdoor heb ik veel manieren van aanpak meegekregen en deze inzichten heb ik mee kunnen nemen naar Leolux.”

Wat hij volgens zichzelf bereikt heeft in de afgelopen jaren binnen Leolux is om een boegbeeld te zijn voor de werknemers in het bedrijf, zeker in lastige tijden. “In coronatijd merkte je dat de mensen een zichtbare leider nodig hadden die vertrouwen uitstraalt, zodat ze wisten welke richting ze op moesten gaan. Ook is het als directeur belangrijk om werknemers te waarderen. Als zij die loyaliteit ervaren, krijg je loyaliteit terug en dat zorgt voor een heel prettige manier van leiding geven. Zo zijn onze accountmanagers, die tijdens corona de deur niet uit konden, uit zichzelf andere klusjes gaan doen. Mede door deze loyaliteit hebben wij ons door de crisis heen geslagen.”

Samen doen
Het belangrijkste wat Sanders heeft geleerd en wat hem sterker heeft gemaakt als ondernemer is ‘samen doen’. “Vertrouw op de mensen om je heen en laat ze je helpen. Heb niet het gevoel dat je alles alleen moet doen. Als er een crisis is, dan ben jij natuurlijk de leider die vooraan staat, maar je hoeft het niet alleen op te lossen. Dat moet je zeker niet vergeten.”

Translate »