Tom van Mocca Coffee Company wint allereerste Talent Award

Tom van Mocca Coffee Company wint allereerste Talent Award

Voor het eerst werd er dit jaar tijdens de Lodewijk van der Grinten-uitreiking ook een award uitgereikt aan de meest toonaangevende jongprofessional onder de 35 jaar binnen de gemeente Venlo. Deze Talent Award 2021 werd door gouverneur Emile Roemer uitgereikt aan Tom van der Velden (34). Hij startte drie jaar geleden koffiezaak Mocca Coffee Company aan de Oude Markt in hartje Venlo. Tom heeft Mocca ontplooid tot een bekende hotspot, waar menig Venlonaar graag geniet van een met passie geserveerd kopje koffie.

“Eerlijke producten van goede kwaliteit, dat is wat ik serveer”, zo zegt Tom. De jonge ondernemer startte zonder ondernemerservaring zijn eigen bedrijf en stopte er bloed, zweet en tranen in. Dat zijn inzet loont, blijkt nu hij deze prijs in ontvangst heeft mogen nemen. “Toen ik startte, hoopte ik ooit voor de LvdG-prijs genomineerd te worden. Nu heb ik binnen een kort tijdsbestek niet alleen een nominatie voor de Talent Award, maar heb ik ook daadwerkelijk de prijs zelf in de wacht gesleept. Dat had ik nooit durven dromen.”

Het was een emotioneel moment voor de jonge onder-nemer toen zijn naam als winnaar werd uitgeroepen. “Er kwam een mix van emoties vrij. Ik dacht aan al het harde werk van de afgelopen jaren en de tegenslagen, zoals corona. Het was overweldigend.” Tom is trots. Niet alleen op zichzelf, maar met name ook op zijn team. “Zonder de inzet van mijn geweldige werknemers was dit niet mogelijk geweest. Dat wij worden beloond voor het uitvoeren van onze passie vind ik een hele grote eer.”

Tom won van de twee andere genomineerden: Oscar Linders (Timing Venlo) en Hanneke Geurts (Sessiemakers). “Alle pitches verliepen vlekkeloos. Het niveau lag heel hoog.” De Venlonaar is trots dat hij de prijs in de wacht wist te slepen. “Het is niet alleen de kers op de taart voor mijn harde werk, maar ook een boodschap aan iedereen: laat je nooit vertellen dat je iets niet kunt. Vroeger werd ik vaak uitgemaakt voor dommerik, omdat ik het advies kreeg voor het laagste vmbo-niveau. Daarmee kreeg ik een stempel, maar met veel geduld en hard werken ben ik gekomen waar ik nu sta. Dus laat je nooit uit het veld slaan!”

Toekomst
Waar hij over vijf of tien jaar staat, weet Tom nog niet. “Ik heb altijd gezegd dat ik dit blijf doen zolang ik er plezier in heb. Ik ben verslaafd aan mijn eigen zaak, dus voorlopig gaan we door met het verbeteren en vergroten van het concept Mocca. Zo vindt er binnenkort een naamsverbetering plaats. Bij ons krijg je naast koffie ook heerlijke ontbijt- en lunchgerechten. De naam Mocca Coffee Company doet geen volledige eer meer aan ons concept. Daar gaan we verandering in brengen met de nieuwe naam. Verder zullen wij doorgroeien in kwaliteit en vernieuwde producten. Het einde is nog lang niet in zicht.”

Met zijn gewonnen studievoucher à 2.000 euro, aan-geboden door UMIO Maastricht University en de gemeente Venlo, gaat hij een cursus volgen om zijn ‘management skills’ nóg beter te maken. En de gewonnen award, ontworpen door Gies Backes, staat prominent in zijn zaak. “Ik zie het als een vijfsterrenbeoordeling van Tripadvisor. Zo kan iedereen zien dat we het goed voor elkaar hebben.”

Translate »