‘Veel meer vrouwen zouden topfuncties kunnen bekleden’

‘Veel meer vrouwen zouden topfuncties kunnen bekleden’

De Venlose Anita Thijssen (58) houdt vele ballen hoog in het leven. Ze is moeder van twee jongens, vrouw van Hans Dick Terhenne en eigenaresse van de drie vestigingen tellende modezaak Carrièra damesmode. Alsof dat nog niet genoeg is, bekleedt Anita ook nog eens vele nevenfuncties. Ze is een echte powervrouw, voor wie stilzitten niet bestaat. “Managen is mijn passie.”

Tiptop ziet Anita eruit in haar blauwe pak, in haar modezaak aan de Venlose Klaasstraat. Waar ze tegenwoordig een onderneemster in hart en nieren is, werkte ze na haar studie eerst als directiesecretaresse. “Jarenlang werkte ik voor Oerlemans Diepvries Centrale B.V. De directeur-eigenaar gaf mij veel vertrouwen en liet mij steeds meer taken verrichten. Van een directiesecretaresse groeide ik uit tot een allround managementassistente die internationale beurzen en managementvergaderingen organiseerde. Dat managen mijn passie en sterke kant is, ontdekte ik op deze manier.”

Op haar 35e beseft Anita dat ze verlangt naar een eigen onderneming. “De droom van een eigen zaak zat al jaren in mijn achterhoofd, maar toen ik in 1999 in Tegelen aan het winkelen was en op een prachtig leegstaand pand stuitte, was ik verkocht. Een half jaar later opende ik de deuren van Carrièra damesmode.”

Bang om voor zichzelf te beginnen is Anita dan niet. “Het ondernemerschap zit deels in mijn bloed. Mijn ouders hebben altijd een eigen bedrijf gehad, bij hen zag ik hoe succes en moeilijkere tijden elkaar regelmatig en plotseling kunnen afwisselen. Ik was grotendeels voorbereid.”

Met haar passie om zich nóg meer met managen bezig te houden, opent Anita in 2007 haar tweede vestiging. Ondertussen is zoon Simon (2006) geboren. Ook koestert Anita nog steeds een droom: het begeleiden van een pleegkind. “In Take Five kwam ik in contact met een pleegzorgwerkster van de William Schrikker Groep. Ze vertelde mij een verhaal dat me raakte: over een jongetje dat al anderhalf jaar op zoek was naar een pleeggezin. Mijn man en ik hebben er een half jaar goed over nagedacht; zeven maanden later is Justin, destijds vier jaar jong, in ons gezin opgenomen. Dat doen we met veel liefde en het is misschien wel – ondanks dat het soms ook zwaar is – de allermooiste keuze die we ooit hebben gemaakt.”

Naast haar gezinsleven en eigen onderneming, bekleedt Anita nog vele nevenfuncties. “Ik ben oprichtster en bestuurslid van de BIZ in Tegelen, heb met een zestal Venlose ondernemers de Festina Lentestraatjes opgericht, ben nu bezig met een werkgroep om de Venlose ondernemers nog meer betrokken te krijgen bij de binnenstad en ben onlangs gevraagd als lid van de cliëntenraad bij de Mutsaersstichting.”

‘Een kansarm kind opnemen in ons gezin is misschien wel de mooiste keuze die ik ooit heb gemaakt!’

Toen haar jongste zoon net in het gezin was, wilde Anita eerst een jaar een sabbatical nemen, maar daar kwam ze al snel van terug. “Thuisblijven en het huishouden doen, terwijl mijn kinderen op school zijn, is niet aan mij besteed.” Ondanks dat er vanuit de maatschappij vaak negatief wordt gekeken naar moeders die fulltime werken, is dit iets waar Anita bewust voor kiest. “Ik ben een ondernemer; werken maakt mij gelukkig. Als vrouw zijnde kun je prima het moederschap met werk combineren. Ook wil ik vrouwen meegeven dat financiële onafhankelijkheid waardevol is. Je hoeft niet fulltime te werken, maar zorg dat je op eigen benen kunt staan. Dat is zo belangrijk!”

Volgens Anita zouden veel meer vrouwen topfuncties kunnen bekleden. “Vrouwen kunnen veel meer bereiken, zolang ze maar willen en ervoor gaan! Ik hoop op een vrouwelijke minister-president én op een vrouwelijke burgemeester in Venlo. Bij politieke keuzes zal ik echter wel altijd naar de beste kandidaat kijken en niet de focus leggen op het geslacht.” Ook zelf heeft Anita zeker nog ambities. Ze is zeer begaan met de ontwikkelingen in haar omgeving, met de mensen die er wonen, werken en leven en met de ondernemers en organisaties die zorgen voor de lokale en regionale voorzieningen en werkgelegenheid. Ze zou daarom een bestuurlijke functie in de politiek heel serieus overwegen. “Erwin Boom doet het geweldig als wethouder; stiekem hoop ik hem ooit op te mogen volgen.”

www.carriera-damesmode.nl

Translate »