Voordelen van collectieve camerabewaking

Voordelen van collectieve camerabewaking

Camerabewaking is tegenwoordig eigenlijk niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Op veel openbare plekken hangen zichtbare en onzichtbare camera’s, maar ook bedrijfspanden en bedrijventerreinen zijn tegenwoordig vaak voorzien van camerabewaking. Dit is waar Veilig Venlo in beeld komt! In samenwerking met verschillende partijen is Veilig Venlo actief om de veiligheid op bedrijventerreinen zoals onder andere de Brightlands Campus, de Venlo Trade Port en de Noorderpoort te garanderen. Doordat beveiliging van het openbaar gebied collectief georganiseerd is in de vorm van video surveillance uitgevoerd door Intergarde en preventieve surveillance-ritten uitgevoerd door Intergarde | Fortas, wordt de veiligheid van het gebied geborgd.

360 graden camera’s
Camerabeveiliging wordt door Veilig Venlo op verschillende manieren ingezet. Denk bijvoorbeeld eens aan virtuele camera surveillance door middel van 360 graden camera’s. Deze camera’s kunnen beelden vanuit iedere hoek vastleggen, zo ontbreekt dus geen enkel beeld. Deze manier van beveiliging zorgt ervoor dat de centralisten van Intergarde vanuit hun goed beveiligde alarmcentrale proactief kunnen meekijken bij een alarmmelding. Vanuit deze centrale wordt 24 uur per dag en 7 dagen per week gemonitord op de bij Veilig Venlo betrokken terreinen, zodat er direct actie kan worden ondernomen wanneer dit nodig is.

ANPR-camera’s
Een ander voorbeeld ingezet door Veilig Venlo zijn ANPR-camera’s. Deze camera’s registreren automatisch kentekens van in- en uitrijdende voertuigen op de parkeerplaatsen van de betrokken terreinen. Op deze manier kan er precies worden bijgehouden wie er de betrokken terreinen op en af is geweest. De kentekens worden “gelezen” door het systeem en razendsnel met een database van de stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit vergeleken, alwaar ook de politie data kan plaatsen. Op deze wijze krijgt de meldkamer een trigger als er een auto passeert met een kenteken dat geregistreerd staat. Een pro-actievere manier om beveiliging te creëren is er niet.

Alle voordelen op een rijtje!
De door Veilig Venlo strategisch geplaatste camera’ maken het mogelijk om op openbare plekken virtueel te kunnen surveilleren. Dit levert twee grote voordelen op. Enerzijds kunnen criminele handelingen worden geconstateerd doordat de centralisten van Intergarde proactief camerabeelden kunnen bekijken en de beveiligingsbeambten aan kunnen sturen nog voordat daadwerkelijk een incident plaatsvindt. Het adequaat handelen van de centralisten kan serieuze dreiging voorkomen. Het samenspel van technologie en menselijk handelen zorgt zo voor een effectieve en optimale beveiliging. Mooi dat dit tegenwoordig op deze manier kan!

Een tweede voordeel is dat de centralist na een alarmmelding live kan meekijken en kan verifiëren of er daadwerkelijk een incident is of dat het een loos alarm betreft. De centralist kan de camerabeelden direct delen met de politie via Live-view, die bij een daadwerkelijk incident op hun beurt binnen korte tijd ter plekke zijn. Zo wordt de pakkans van criminelen vergroot en schade beperkt.

Meer informatie?
Ben je benieuwd geworden naar de initiatieven van Veilig Venlo en wil je graag meer informatie? Bekijk dan snel de website: https://bit.ly/3R5LSnJ

 

Translate »