Lancering: It’s a Serious Game!

Lancering: It’s a Serious Game!

Op 16 september a.s. vindt de officiële lancering plaats van It’s a Serious Game!. Een initiatief van vooruitstrevende partners uit de industrie, dat gamificatie inzet om kennis en vaardigheden van medewerkers te versterken. It’s a Serious Game! is een van de 48 projecten verkozen tot beste MKB Idee 2019.

In het leven geroepen door de overheid om verder in te zetten op scholing en ontwikkeling. Met de officiële lancering wordt het startsein gegeven voor een tour langs diverse scholen, bedrijven en evenementen in de regio. Met als doel bestaande en toekomstige medewerkers te inspireren én kennis te laten maken met de nieuwste technieken en ontwikkelingen binnen de technische sector.

Grote uitdagingen
De technische sector staat voor diverse grote uitdagingen. Naast een groeiend tekort aan gekwalificeerd technisch personeel, veranderen technologische ontwikkelingen zoals digitalisering en robotisering het bestaande beroepenlandschap substantieel. En ook de ontwikkelingen op het gebied van klimaat- en energietransitie zijn van grote invloed op de technische sector. De bedrijven ProfCore, Perfact Group, Meet the Youngsters en Soapbox Jongerenmarketing hebben de samenwerking opgezocht en zetten in op scholing en ontwikkeling.

Slimme algoritmes
De samenwerking en daarbij ontvangen MKB-subsidie heeft geleid tot de ontwikkeling van innovatief, nieuw en eigentijds scholingsmateriaal. Zo geeft een Portable Living Lab, zowel fysiek alsook in virtual reality beschikbaar, een blik in de toekomstige mogelijkheden van smart industrie. In een compacte proeffabriek (Portable Living Lab) komen alle technologieën uit industrie 4.0 samen en ervaart de gebruiker hoe slimme algoritmes onderhoud voorspelbaar maken. Zodat fabrieken kunnen blijven draaien zonder storingen.

Realistisch beeld

Daarnaast biedt een eigentijdse mobiele escaperoom, ingericht als snoepfabriek, een realistisch beeld van het werk als procesoperator in de foodsector. Door het oplossen van een systeemstoring ervaart de gebruiker welke invloeden er zijn ten aanzien van energieverbruik. Een ontwikkeling die ook het beroep van procesoperators gaat raken. Dit alles aangevuld met virtual reality-films en gastlessen, maken de ‘experience’ voor bestaande en toekomstige medewerkers compleet. Via virtual reality bevindt de kijker zich een ogenblik in echte werksituaties, een unieke ervaring.

Tot slot bieden de gastlessen een stukje voorlichting ten aanzien van loopbaanperspectieven en doorgroeimogelijkheden, met name van belang voor het nieuwe talent dat vaak een vertekend beeld heeft van de verschillende beroepen en mogelijkheden.

Verandering van tijdperk
“We leven niet in een tijdperk van veranderingen, maar in een verandering van tijdperk’, aldus Ivo Schils van ProfCore. “De procesindustrie staat voor grote uitdagingen en de grootste uitdaging is wellicht het opleiden van huidige en toekomstige medewerkers. Een cruciale stap om veranderingen voor te blijven”.

Coppe Sturmans, Perfact Group, vult aan “goed personeel wordt niet alleen schaarser, er worden ook andere eisen aan hen gesteld door technologische veranderingen. Met dit

initiatief nemen we onze medewerkers, jongeren en zij-instromers mee in die verandering. Bovendien is het een goede manier om nieuw talent enthousiast te maken voor de technische sector!”

Ook Hans Heijnen, bestuurslid van de Limburgse Werkgevers Vereniging, onderstreept het belang van Serious Gaming om jongeren te interesseren voor de techniek én om jongeren en bestaande medewerkers te laten ervaren welke nieuwe technieken binnen afzienbare tijd beschikbaar gaan komen op de werkplekken.

Tot slot vult Jos Meessen van Meet The Youngsters aan: “Het is mooi om in deze samenwerkingsvorm een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan de industrie. Het gebruik van de materialen is kosteloos en de uitvoering op locatie wordt geheel door de betrokken partners verzorgd. Zo willen wij ons steentje bijdragen en investeren in menselijk kapitaal.”

Wilt u met uw bedrijf of school deelnemen aan ‘It’s a Serious Game!’?
Neem dan contact op via info@meettheyougsters.nl of vul het aanvraagformulier in op de website www.meettheyoungsters.nl/seriousgame

Translate »