Leolux verduurzaamt samen met Rabobank

Leolux verduurzaamt samen met Rabobank

Om kostenefficiënt te werken en concurrentie voor te blijven, zijn duurzame investeringen op zijn tijd belangrijk voor ondernemers. Voor Venlose meubelmaker Leolux stond 2022 in het teken van een ‘after-corona’ inhaalslag. Twee enorme projecten werden afgerond: de opening van een Experience Center in Breukelen en een gloednieuwe productiehal mét duurzame houtbewerkingsmachine in Venlo.

Deze investeringen zijn mede mogelijk gemaakt dankzij het vertrouwen en de financiering van partner Rabobank. “Wij investeren graag in duurzame oplossingen”, aldus Peter Vaesen (Rabobank accountmanager, sector Industrie & Duurzame Energie).

Leolux opende 18 november jl. pal aan de A2 in Breukelen een Experience Center in Breukelen. “Consumenten, architecten en woonspecialisten kunnen hier alle merken van de Leolux Furniture Group ervaren”, zegt Sebastiaan Sanders (directeur-eigenaar Leolux). Een fikse investering, die Leolux uit eigen middelen financierde. Echter had het bedrijf tegelijkertijd nog een ander strategisch plan op de planken liggen, namelijk een nieuw te bouwen productiehal in Venlo, inclusief duurzame houtbewerkingsmachines. Hiervoor heeft Leolux een financiële investering bij partner Rabobank aangevraagd. “Dit was niet zomaar een ‘out-of-the-blue-beslissing”’, vertelt Geert Litjens (Finance & IT-Director Leolux). “Leolux doet elk jaar wel een investering, maar nu waren er plannen voor twee enorme projecten tegelijkertijd.” Daar voegt Sebastiaan Sanders aan toe: “Eigen geld investeren was een mogelijkheid, maar dan hadden we nog zo’n drie jaar door moeten sparen. Dit terwijl je je eigen geld nodig hebt voor financiële zekerheid: om o.a. je personeel en de bevoorrading te betalen. De ontwikkelingen op duurzaamheidsgebied zijn daarnaast enorm, dus moeten we financieel verstandige keuzes maken om de concurrentie voor te blijven. Gelukkig heeft Rabobank kapitaal beschikbaar gesteld, zodat wij als bedrijf onze groeikansen optimaal kunnen benutten.”

Peter Vaesen (Rabobank accountmanager): “Leolux is al jarenlang klant van ons. We zijn als Rabobank trots dat we zo’n unieke speler in de Europese maakindustrie in onze klantenportefuille hebben. Door meerdere keren per jaar met elkaar om tafel te zitten, denken we mee over de toekomst van het bedrijf. De investeringaanvraag voor een houtbewerkingsmachines was een terechte vraag vanuit Leolux. Als speler in de maakindustrie in Nederland moet je concurrentie, zoals goedkope fabrikanten uit China, voor kunnen blijven. Door te investeren in duurzame machines, voorkom je een (enorme) stijging van je productiekosten. Rabobank investeert graag in duurzame oplossingen. Door het onderlinge vertrouwen onderling, plus een goed gezamenlijk opgesteld strategisch plan (inclusief verdienmodel), heeft Rabobank besloten de investering te faciliteren.”

Vaesen ziet nog een andere positieve uitkomst van het investeren in machines, met betrekking op de arbeidsmarkt: “We moeten zuinig zijn op de mensen die willen en kunnen werken, vooral als zij nog tot hun 67e productief moeten blijven. Waar nodig kun je zwaar werk laten overnemen door machines, om slijtage en fysieke beperkingen te voorkomen bij mensen die we hard nodig hebben in deze krappe arbeidsmarkt.”

www.rabobank.nlwww.leolux.nl

Translate »